10 sfaturi pentru a-ti proteja fosa septica ecologica

Fosa septica ecologica este un rezervor subteran etans, in care ajung apele uzate din gospodaria ta. Acolo se elimina substantele poluante, sunt retinute deseurile plutitoare si solide, iar apa este apoi eliminata intr-un camp de drenaj, unde se face epurarea biologica cu bacterii anaerobe din pamant. O fosa septica ecologica asigura tratarea deseurilor umane in zonele fara canalizare si constituie un sistem mai ieftin si mai avantajos decat fosa septica din beton. Alte avantaje sunt gradul de impermeabilitate crescut si faptul ca nu contamineaza panza freatica.Vidanjarea este necesara intr-un interval cuprins intre 1-3 ani, in functie de dimensiunea ei, de felul in care este folosita si de montajul fosei si al campului de drenaj.

In cazul in care ai fost nevoit sa optezi pentru aceasta solutie de epurare a apelor uzate din gospodaria ta este foarte important sa cunosti ce anume poti arunca si ce nu in fosa septica ecologica. Daca nu o mentii in conditii bune de utilizare vei avea deseori probleme de evacuare a deseurilor umane, iar durata de viata se va reduce.

  1. Economiseste apa. Consumul mare de apa deterioreaza sistemul septic, de aceea este recomandat sa speli rufe doar daca masina este ocupata la capacitate maxima si in niciun caz in acelasi timp cu masina de spalat vase.
  2. Instaleaza obiecte sanitare cu consum mic de apa, cum ar fi closete cu debit mic, capete de dus care fac economie la apa si aeratoare de apa la chiuvete.
  3. Nu confunda toaletele si chiuvetele cu cosul de gunoi. Evita sa arunci in canalizare zat de cafea, fecale de pisica amestecate cu nisip din tavita, servetele de hartie, chimicale, grasimi sau uleiuri.
  4. Nu parca masina deasupra fosei septice ecologice sau a campului de drenaj. Este permis doar traficul pietonal. In cazul in care deasupra exista trafic rutier, este necesara construirea unui camin de beton in jurul ei, care sa fie prevazut cu un capac carosabil. In acest fel, greutatea masinilor este preluata de camin, nu de fosa.
  5. Nu planta copaci sau alte plante cu radacini care ar putea creste in jurul fosei septice sau in campul de drenaj.
  6. Arunca laptele invechit in canalizare pentru a mentine o populatie de bacterii benefice.
  7. Daca ti s-a infundat canalizarea, nu apela la substante chimicale pentru a o desfunda, ci la o vidanjare.
  8. Arunca medicamentele la gunoi, nu in closet.
  9. Evita folosirea aditivilor pentru fosa septica ecologica care ti-ar putea deteriora sistemul de epurare a apelor uzate.
  10. Directioneaza drenajul apelor pluviale de pe acoperis departe de campul de drenaj.

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.