Agatha Christie, geniul literar al secolului trecut

E imposibil sa nu fi auzit de Agatha Christie. Scriitoarea de origine britanica, supranumita si „geniul romanelor politiste”, a lasat in urma sa o intreaga colegie literara si dramaturgica, rezultat al unei cariere literare de peste 60 de ani.

Agatha Christie s-a nascut la sfarsitul secolului 19, mai precis pe 15 septembrie 1890, intr-un oras din Anglia. Copilaria i-a fost linistita, familia ei fiind una dintre cele mai instarite din regiune, insa destul de singuratica, lucru cauzat de decizia familiei ca studiile de baza ale Agathei sa fie facute acasa, departe de orice sistem public de invatamant.

Singurul punct negru din copilaria ei a fost moartea tatalui, in 1901, lucru care nu numai a cauzat o imensa durere in randul familiei, ci a lasat si o gaura financiara considerabila. Astfel, daca primii 11 ani din viata au fost extrem de fericiti, urmatorii ani au fost oarecum umbriti de pierderea tatalui, dar si de faptul ca Agatha era silita sa-si petreaca vacantele in compania bunici, „o femeie ursuza si incapabila de a arata sentimente pozitive fata de familie”.

In 1905, familia ei si-a revenit din punct de vedere financiar, astfel ca Agatha a fost trimisa sa-si termine educatia in Franta, in licee speciale pentru fete. Acolo avea sa-si inceapa primele lucrari si tot acolo avea sa-si descopere adevarata pasiune pentru scris si pentru literatura.

Opera

Paradoxal, prima ei lucrare nu avea sa iasa la iveala decat in 1910, atunci cand in urma unei boli, cea care avea sa se semneze sub pseudonimul Mary Westmacott a publicat o nuvela scurta, de aproximativ 6000 de cuvinte, numita „The House Of Beauty”. De ce a durat atat de mult? Ei bine, Agatha era mai degraba atrasa de teatru si poezie, motiv pentru care acorda mult mai mult timp acestor domenii decat prozei. Ca fapt divers, piesa de teatru „The Mouse Trap” este una dintre cele mai celebre piese de teatru din lume, fiind pusa in scena de peste 25000 de ori, nu numai in Anglia, cat si pe toate celelalte continente.

Cele mai celebre personaje ale Agathei Christie au fost Hercule Poirot (un detectiv minion, de origine belgiana, cu o personalitate complexa si dificila, dar totodata cu o minte extrem de ascutita) si Miss Marple. Totusi, doar nuvelele cu Hercule Poirot au fost ecranizate, asta in ciuda faptului ca insasi autoarea avea sa se plictiseasca extrem de acest personaj, ajungand sa-l considere un „nebun nesuferit”.

Agatha Christie a murit la data de 12 ianuarie 1976, la respectabila varsta de 85 de ani. A lasat in urma peste 66 de nuvele, nuvele care pot fi cumparate din diverse librarii online sau citite pe gratis in diferite portale de literatura.

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.