Alegerea sticlei potrivite pentru geamul termopan

Geamul termopane reprezinta un ansamblu format din doua foi de sticla intre care se introduce, printr-un proces tehnologic, aer sau gaz, dupa care se etanseaza perfect. Sticla produsa dupa tehnologia „float” este superioara din punct de vedere calitativ celei clasice „crystal”. Sticla float de baza are o capacitate de transmisie a luminii de cca 75% in functie de grosimi.

Sticla colorata sau absorbanta de caldura se obtine prin adaugarea unor coloranti in sticla normala de baza. Culorile utilizate cel mai des unt: bronz, gri, albastru, verde, negru, transmisia de lumina vizibila variind de la 14 % la 85% in functie de culoare si grosime. Culoarea sticlei este cea care reduce transmisia solara si mareste absorbtia de caldura solara, astfel existand situatii cand se recomanda securizarea sticlei colorate. Nu exista standarde publicate, informatiile despre culorile sticlei cerandu-se de la fiecare producator in parte deoarece culorile pot varia de la un producator la altul. Coeficientul de transfer termic (k) reprezinta indicatorul de baza la un geam. Cu cat coeficientul este mai mic, cu atat confortul oferit este mai mare. Pentru a evita pierderile de caldura este recomandat un geam de peste 1,4 W/mpK.

  • Sticla cu strat acoperitor

Pentru imbunatatirea caracteristicilor termice si optice, produsele din sticla float pot fi tratate prin acoperire.
Exista doua tipuri de sticla cu acoperiri:

  1. Sticla de control solar (reflectorizanta)
  2. Sticla de joasa emisivitate (low-e)

Sticla de control solar prezinta straturi metalice acoperitoare care reflecta energia cu lungimi de unda de 300-320 nanometri(nm) ce constituie spectrul solar.
Avantajele sticlei de control solar:
Aspectul – straturile acoperitoare de diferite culori (Albastru, aramiu, argintiu, auriu) confera un aspect estetic special dar sunt si de mare ajutor arhitectilor in realizarea designului exterior.
Economia de energie – sticla solara reflectiva are capacitatea de a reflecta si absorbi energia solara, astfel reducand aportul de caldura solara in interior. Costurile aferente achizitionarii sticlei de control solar vor fi recuperate prin reducerea costurilor pentru sistemele de climatizare.
Confortul interior – datorita reducerii caldurii in interior si posibilitatii de a controla temperatura, confortul interior se va imbunatati considerabil.

  • Sticla cu acoperire de joasa emisivitate (low-e)

Acest tip de sticla termopan poate contine diferite combinatii de metal sau oxizi metalici aproape invizibili pentru ochiul uman. Acoperirile low-e reflecta energia de lungime mare de unda in infrarosu, aceasta fiind asemanatoare caldurii radiante data de un aparat de incalzit electric.

Pentru performanta produsului este foarte importanta pozitia stratului acoperitor low-e, o acoperire pe suprafata a doua a unui geam izolant fiind mai eficienta in reducerea acumularilor de caldura solara, mai ales atunci cand este folosita in combinatie cu sticla colorata. In timp ce sticla colorata va reduce radiatia solara, acoperirea va reflecta caldura radiata (IR), atfel rezultand acumulari mai mici de caldura. Aceasta solutie este cea mai convenabila pentru mentinerea unui nivel ridicat de confort interior in contructiile comerciale si rezidentiale din regiunile cu un climat cald.

Proprietarilor de cladiri din regiunile cu climat rece ce doresc sa maximizeze aportul de caldura solara si sa minimalizeze pierderile de caldura, le sunt recomandate geamurile izolante fabricate cu sticla clare cu low-e pe fata a treia. Aceasta acoperire low-e reduce pierderea de caldura pe timpul iernii, reflectand-o in incapere, protejand suplimentar ferestrele cu obloane pentru un plus de rezistenta si protectie.
Avantajele sticlei cu strat acoperitor low-e:

Aspectul – straturile low-e sunt invizibile, acest lucru conferind un aspect transparent fatadei cladirii
Economia de energie – sticla low-e reduce pierderile de caldura iarna si acumularile de caldura pe timpul verii datorita capacitatii sale de a reflecta energia infrarosu in unde lungi. Acest lucru conduce spre reduceri de costuri semnificative.
Confortul – sticla low-e ajuta la pastrarea unei temperaturi stabile in interiorul cladirii, fara a depinde de mediul exterior, astfel confortul ocupantului se imbunatateste considerabil.

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.