Alimentatia si prajelile

Studiul, publicat în British Medical Journal on-line, constată că consumul de alimente prajite prezinta un mare factor de risc pentru inima. Aceasta regula nu se aplica totusi cand e vorba de alimente gatite in ulei de masline si de floarea-soarelui. „Într-o ţară mediteraneană în cazul în care uleiurile de măsline şi de floarea-soarelui sunt cele mai frecvent utilizate ca grăsimi pentru prăjit, şi în cazul în care cantităţi mari de alimente prajite sunt consumate la mare departare de casă, nici o asociere a fost observată între consumul de alimente prajite si riscul de boala coronariana sau moarte „, spun cercetatorii, condusi de Pilar Guallar Castillon-de la Universitatea Autonomă din Madrid.

Guallar Castillon-si echipa sa a adunat datele de la 40,757 adulţi spanioli cu vârsta de 29 – 69 care au participat la EPIC (Prospectul European de Investigatii in cancer si nutritie), un studiu la scară largă de dieta, de sănătate şi stil de viaţă care a recrutat aproape o jumătate de milion de de participanţi din zece ţări europene. Nici unul dintre participantii la studio nu au fost diagnosticati cu boli de inima, înainte de începerea studiului. Subiectii studiului au fost intervievaţi cu privire la dieta lor şi la metodele de gătit. Subiecţii au furnizat, de asemenea, informaţii detaliate despre modul în care isi gatesc mancarea, şi dacă au folosit ulei de floarea-soarelui sau ulei de masline, cele două fiind cele mai populare uleiuri de gătit în Spania. Cercetatorii au impartit apoi participanţii în grupuri statistice în funcţie de cât de mult au consumat alimente prajite

Unsprezece ani de la începerea studiului, 606 evenimente de boli coronariene şi 1135 de decese (de toate cauzele) au avut loc printre subiectele de studiu.Cercetatorii au comparat aceste informatii cu înregistrări despre care subiecţii care au consumat cele mai mari cantităţi de alimente prajite. Dupa ajustarea unor factori, cum ar fi IMC, tensiunea arteriala şi alti factori de risc, oamenii de stiinta nu au gasit nici o corelatie intre evenimentele care cauzeaza  boli de inima sau decese şi de nivelurile mai ridicate ale consumului de alimente prajite. Ei nu au gasit nici o diferenta in rezultatele de sănătate în rândul subiecţilor care au utilizat ulei de măsline şi a celor care au folosit ulei de floarea-soarelui pentru gatit.

Pina vom reveni cu alte stiri despre acest subiect va invitam sa va relaxati cu cateva jocuri de gatit

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.