Anvelope de iarna

Noua lege privind anvelopele pentru iarna obliga toti posesori de autoturisme care circula iarna sa aibe echipat automobilul cu anvelope de iarna. Noua ordonanta a guvernului nr.5./2011 obliga toate tipurile de autoturisme sa foloseasca anvelope de iarna. Aceasta ordonanta a fost aprobata din cauza accidentelor petrecute iarna trecuta, vinovate fiind anvelopele necorespunzatoare. Anvelopa este o piesa foarte importanta atasata automobilului. Ea are un rol de stabilizare a automobilului si aderenta. Este construita banda de rulare, intaritura, flanc, talon, cauciuc, ranforsarea si breakere.

Banda de rulare reprezinta cauciucul vulcanit care creste rezistenta la taiere, uzura si temperaturi foarte ridicate. Flancul este invelisul care protejeaza exteriorul anvelopei. Intaritura este folosita pentru nedeformarea cauciucului. Cauciucul interior este intregul unei anvelope fara camera si impiedica aerul sa iasa din anvelopa. Ranforsarea anvelopei este un strat de sarma care se intinde de la un talon la altul iar aceasta sustine greutatea masini si mentine presiunea in interiorul

i. Breakere sunt straturi de sarma care ajuta la constructia carcasei anvelopei, o singura anvelopa pentru o masina de teren contine 5 straturi de breakere. Acest proces pentru construirea unei anvelope este foarte complicat. Initial se construieste un prototip al anvelopei pentru a vedea rezistenta ei si aderenta si abia dupa incepe productia in masa.

Productia lor se face cu ajutorul unui malaxor special, acesta combina toate materiile care sunt necesare produceri unei anvelope. Dupa se pun la baza anvelopei carcasa si breakerele care dau rezistenta si flexibilitate in acelasi timp. Dupa urmeaza ultimul proces care consta in vulcanizarea anvelopei. Se foloseste o matrita care ajuta la formarea benzii de rulare. Dupa acest proces se tine anvelopa la racire timp de 13 – 16 minute si apoi este verificata pentru rezistenta si rulajul ei. Se cauta defecte care sa compromita aderenta cauciucului la sosea sau la temperaturi mari. Sunt tot mai multe firme care produc anvelope iar acest lucru este foarte bun pentru piata. Sunt sanse foarte mari sa gasiti anvelope la preturi mici din cauza concurentei continue dintre companiile producatoare de anvelope.

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.