Avantajele si dezavantajele saltelelor cu memorie

            Stiati ca saltelele cu memorie au fost concepute initial pentru astronauti? Ele au aparut pentru prima data in 1966 in cadrul unui proiect controlat de Agentia Spatiala Nord Americana (NASA). De atunci, saltelele cu memorie (cunoscute si sub titlul de saltele memory foam) au patruns tot mai mult pe piata, fiind astazi in topul alegerilor a milioane de oameni.

            Cum se explica succesul avut? Explicatia tine de natura materialului. Saltelele cu memorie sunt facute dintr-un material numit viscoelastic, care reactioneaza la contactul cu caldura corpului uman. Practic, atunci cand cineva se aseaza pe o astfel de saltea memory , greutatea ii este distribuita uniform pe toata suprafata deformata, lucru la care se adauga si faptul ca deformarea elastica are loc doar in jurul corpului. Astfel, cei care se odihnesc pe o saltea memory foam au parte de un somn mai linistit si au parte de un confort net superior fata de cel oferit de saltelele obisnuite.

O alta proprietate a viscoelasticului e aceea ca neutralizeaza energia si este extrem de elastic. Practic, in momentul in care corpul uman nu mai apasa asupra saltelei, forma ei revine la normal. In ceea ce priveste neutralizarea de energie, viscoelasticul absoarbe energia miscarilor din timpul somnului si nu o propaga in toata suprafata saltelei, asa cum se intampla la cele clasice, pe arcuri.

Studiile desfasurate de-a lungul timpului au conchis ca saltelele cu memorie influenteaza pozitiv calitatea somnului, nu neaparat din cauza deformarii doar in jurul corpului uman, ci mai mult din cauza eliminarii punctelor presionare. Acest lucru se datoreaza distribuirii greutatii uniforme si este principalul motiv pentru care acest tip de saltele de pat este recomandat celor cu probleme cervicale sau cu dureri in zona lombara.

 

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.