Cand a aparut tigara electronica?

Vedem in fiecare zi oameni care utilizeaza tigari electronice, auzim in fiecare zi cum sa renuntam la fumat intr-un anumit numar de zile, ne punem in fiecare zi problema cum sa renuntam la fumat, dar sunt putini cei care cunosc istoricul aparitiei tigarii electronice si utilitatea acestui produs in defavoarea tigarilor traditionale.

Numita si „e-tigara”, tigara electronica a aparut in jurul anului 2000 in China, de Hon Lik, un farmacist chinez. Hon Lik era un fumator inrait, consumand de la prima ora a diminetii si pana seara un numar de aproape 3 pachete de tigari pe zi. Desi a vazut in propria familie cum fumatul poate ucide – tatal sau murind de cancer pulmonar – Hon Lik nu reusea sub nicio forma sa invinga acest viciu.

Incidentul tragic din familia sa l-a determinat insa sa caute noi metode de a castiga lupta impotriva acestui obicei nociv. Hon Lik a pornit de la ideea potrivit careia, daca nicotina, substanta care creeaza dependenta, ar fi introdusa in corp printr-o modalitate inofensiva, ar putea fi salvati multi oameni de efectele pe termen lung ale fumatului. Dupa mai multe incercari, chinezul a inventat un obiect care transforma o substanta pe baza de nicotina (aproximativ 2%) in vapori, utilizand acelasi sistem ca al masinilor de aburi. Conceptul de tigara electronica nu era insa nou; el mai aparuse prin anii ’60, dar fara a avea reusita pe piata produselor de profil.

Anul 2003 i-a adus lui Hon Lik brevetul pentru inventia sa, ba mai mult, convinsa de succesul care urma sa vina, compania in cadrul careia era angajat Hon si-a modificat denumirea din Golden Dragon Holdings in Ruyan Group Holdings Limited – in limba chineza „ruyan” inseamna „ca fumul”.

Firma Ruyan a castigat de curand dreptul de proprietate asupra metodei de atomizare pe baza careia functioneaza tigara electronica, asta dupa ce a dat in judecata mai multe companii din China si nu numai pentru folosire ilegala a sistemului lor de fabricare.

In ciuda faptului ca in China aproape 50% dintre barbati sunt fumatori, tigara electronica nu a avut insa mare succes, intrucat tigara in mentalul colectiv al chinezilor este un obiect care declanseaza o conversatie si care trebuie share-uit cu ceilalti. Pe intreg mapamondul insa tigara electronica a strans in timp record multe milioane de utilizatori.

Datorita propriei inventii, Hon Lik s-a lasat de fumat si este convins ca tigara electronica este de departe un produs mult mai sigur si fara efecte adverse pentru fumat. In prezent, inventatorul chinez sustine proiecte de amploare pentru a face cunoscute cat mai multor fumatori avantajele tigarii electronice in detrimentul tigarilor clasice.

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.