Ce este Rca-ul si de ce avem nevoie de el?

Foarte multi soferi sunt deosebit de suparati pentru faptul ca trebuie sa plateasca o asigurare, de care aparent nu au nevoie. Acest lucru este doar aparent, deoarece in cazuri de incidente sau accidente majore, acei soferi sunt foarte incantati de faptul ca nu trebuie sa plateasca nimic pentru pagubele pe care le-au produs.

Asigurarea RCA este asigurarea de raspundere civila auto, de unde si vine prescurtarea de RCA si are scopul de a oferi despagubiri pagubitilor din accidente, indiferent de valoarea daunelor. Spre deosebire de alte asigurari, asigurarea RCA este obligatorie pentru orice sofer iar valoarea ei este calculata in functie de mai multe criterii, printre ele numarandu-se varsta soferului si istoricul pe care il are in anii de condus.

Ce despagubeste Rca-ul?

In principiu, Rca-ul despagubeste orice persoana care a suferit prejudicii create de posesorul asigurarii. Aici intra, evident, doar prejudiciile produse de posesor in momentul in care este la volan, insa ofera siguranta pentru majoritatea soferilor, motiv pentru care este o asigurare obligatorie.

Sumele despagubite de Rca sunt destul de mari, ajungand la 1 milion de euro pentru un eveniment in cazul in care sunt pagube materiale si pana la 5 milioane de euro pe eveniment in cazul in care sunt si vatamari corporale sau decese implicate. Aceste sume sunt insa plafoanele maxime, sumele primite in urma unui accident fiind de obicei mult mai mici.

Ce nu despagubeste Rca-ul?

Sunt si pagube pe care asigurarea de raspundere civila auto nu le despagubeste. Acestea sunt pagubele asiguratului, in cazul in care vina pentru accident a fost a acestuia. Asigurarea RCA protejeaza doar celelalte persoane implicate in accident, mai putin persoana asigurata. Pentru o protectie maxima, care sa includa si persoana asigurata Rca, aceasta trebuie sa opteze pentru alte asigurari, care nu sunt obligatorii, dar sunt la fel de importante, precum Casco.

De ce ai nevoie de Rca?

Raspunsul poate fi dedus cu usurinta: Pentru liniste in momentul in care esti la volan. In momentul in care ai asigurare Rca stii ca micile momente de neatentie, care se pot intampla oricui, nu vor crea pagube foarte mari iar daca o vor face, vor fi platite de catre altcineva, nu de catre tine.

Chiar daca ai Rca, prudenta la volan este esentiala, in asa fel incat sa contribui cu succes la siguranta celor care circula pe strazile din Romania.

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.