Ce trebuie sa stim despre centrale termice – principalele tipuri

Foarte multi dintre cei care folosesc deja centrale termice sunt constienti de cat de multa economie pot face pe termen lung. Dintre cei care nu au inca centrale termice, ar putea incepe prin a se informa in privinta lor. In felul acesta isi vor da seama daca o centrala termica este sau nu potrivita pentru ei si pentru nevoile lor pe termen lung. Vom incepe prin a explica principalele tipuri de centrale termice existente pe piata.

Centrale termice care functioneaza pe baza de combustibil gazos
Pe scurt, sunt centralele termice pe gaz, cele mai populare din punct de vedere al modelelor existente pe piata, deoarece sunt usor de instalat, iar gazul inca este unul dintre cele mai ieftine tipuri de combustibil.

Ceea ce trebuie sa stim despre aceasta centrala termica este ca pentru instalarea ei vom avea nevoie sa o pozitionam astfel incat sa se faca cat mai simplu legaturile intre ea si reteaua de gaze, reteaua de apa, dar si o legatura la o sursa de electricitate. In acelasi timp, pentru centralele termice de model mai vechi, va fi nevoie sa o pozitionezi in asa fel incat sa se poata face usor o legatura cu exteriorul, pentru amplasarea unui tub prin care vor fi eliminate gazele arse.
La centralele mai noi nu mai ai de ce sa iti faci astfel de probleme, deoarece ele pot salva aceste resturi de gaze si le vor intoarce in sistem. Un lucru foarte important este si faptul ca o centrala termica de tip nou, este mai economica pe termen lung, chiar daca pretul initial al achizitiei este unul mai mare.

Centrale termice care functioneaza pe baza de curent electric
Este cel mai simplu tip de centrala termica deoarece nu foloseste niciun alt combustibil. Va totusi nevoie sa realizezi o reconditionare a sistemului electric. Din cauza volumului de consum foarte mare, aceasta are nevoie de un sistem special, mult mai puternica care sa poata sa o alimenteze pe termen lung.

Centralele termice electrice sunt in mod special potrivite pentru incalzirea unor suprafete mici. In cazul in care este vorba de o suprafata mai mare, va fi nevoie de mai multe astfel de centrale care sa fie legate in cascada.

Aceste centrale termice sunt foarte usor de instalat si in acelasi timp foarte usor de utilizat. In principiu, nu ai nevoie de cat de setarea unor parametrii initiali de functionare, pe care ii vei modifica in momentul in care vrei sa treci de la regimul de iarna la cel de vara si asa mai departe.

Centrale termice care functioneaza pe baza de combustibil solid
Aceste centrale sunt folosite cel mai des de cei care stau la casa si in special la munte. Pentru ca nu au posibilitatea de a incalzi casa/ pensiunea/ vila etc cu o centrala termica pe gaz, acestia opteaza pentru o varianta in care sa se poata folosi lemnele.

Dezavantajul pentru acest tip de centrala este acela ca este foarte voluminoasa, iar legislatia in vigoare cere ca aceasta sa fie instalata intr-o camera separata in care sa nu existe altceva.

Dincolo de aceste informatii de baza, veti avea nevoie de sfaturi mult mai specifice pentru fiecare tip de centrala, pentru a stabili cat de puternica trebuie sa fie centrala in functie de cat de mare este suprafata de incalzit si care este numarul de consumatori de apa menajera. In cazul in stii ca vor exista mai multi consumatori simultani de apa menajera este important ca centrala sa fie suficient de puternica astfel incat sa furnizeze suficient de multa apa calda astfel incat sa existe un flux de apa suficient de bun.

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.