Ceasul biologic ne da ora exacta?

ceasul biologicTic tac tic tac. Nu, nu este ora exacta, dar daca trupul nostru ne-ar indica ora? E putin cam mult spus, dar despre asta e vorba cand vorbim despre ceasul biologic. Si da, corpul nostru vorbeste, daca ne spune ora, trebuie sa ne spuna de fapt cum sa traim.

Cum am inceput sa vorbim despre ceasul biologic

Totul a inceput in anul 1729, un cercetator geofizician francez, pe numele Jean-Jacques d'Ortous de Mairan, observa ca frunzele de Mimosa (o planta foarte sensibila la atingere) se deschid si se inchid intr-un ritm regulat, in functie de intunericul sau de lumina la care sunt expuse. El este primul care vorbeste despre ritmul circadian al plantelor: un fel de ceas intern care ar functiona cu alternanta zi-noapte.

Ceasul biologic asa-numit „circadian” este definit ca fiind o structura interna capabila sa indice organismului nostru ce trebuie sa faca, cum trebuie sa reactioneze. Ritmurile pe care ea le impune ar fi ca acele unui ceas invizibil, care ne-ar putea indica ora exacta, intr-un anumit moment. Aceste ritmuri, modelate in timpul evolutiei prin rotatia Pamantului pe axa sa, ar permite tuturor sa isi sincronizeze activitatile cu alternanta dintre zi si noapte.

Impactul ceasului biologic asupra organismului

Ceasul biologic este o zona a creierului care se sincronizeaza cu ziua de 24 de ore, definita de alternanta dintre zi si noapte. Acest ciclu dureaza spontan intre ora 23:30 si ora 24:30, in ceea ce primeste oamenii. Fara aceasta sincronizare, somnul nostru s-ar schimba in fiecare zi pana la punctul in care nimeni nu ar fi treaz in acelasi timp. Pentru a face acest lucru, mai multe sincronizatoare actioneaza simultan, dintre care cel mai puternic este lumina naturala.

Mai concret, daca ne trezim dimineata, daca mergem la culcare noaptea, daca avem micul dejun dupa ce ne trezim si luam masa mai apoi la pranz, nu este un rezultat la intamplare! Este corpul nostru care dicteaza modul in care traim, pentru a fi in buna stare. Organismul nostru este „programat” sa se afle intr-o stare de trezire, cand se crapa de ziua, si sa ni se faca somn atunci cand cade noaptea (ochii tai si pleoapele devin grele), sa ne spuna ca e foame si ne lipseste energia, etc.

Acest ceas biologic, ne permite sa ne adaptam mai bine la mediul in care traim, respiram, muncim. Daca vorbim despre sanatate, sa iti asculti ceasul biologic si semnalele pe care ni le trimite prin sentimentele noastre corporale, este foarte important.

Chiar daca parem sau suntem capabili sa petrecem pana la ora 4 dimineata, sa dormim pana la pranz, sa nu mancam nimic si sa mancam cat doi a doua zi, nu am putea trai bine daca s-ar intampla tot timpul! Un alt exemplu, pentru cei ce calatoresc, ce se confrunta cu fusuri orare diferite, ale caror ritmuri biologice sunt complet bulversate.

Si pentru multi dintre noi, ceasul biologic ne trezeste dimineata chiar inainte de a suna alarma, in fiecare zi la aceeasi ora, fix cu unul sau doua minute inainte. Acest lucru ne poate demonstra faptul ca da, ceasul biologic al fiecarei persoane ne poate indica ora exacta. Pentru o mai deplina siguranta, va recomandam o aplicatie utila pentru a va sincroniza ceasul de mana, al telefonul sau calculatorului: Ora-exacta.info.

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.