Centrala termica în condensatie- functionare si avantaje economice

5_5_art_Untitled-1Centrala in condensatie este ultimul tip de solutie pentru incalzire propus pe piata: este moderna si mai ales ecologica.

Caracteristica sa principala este aceea de a recupera caldura latenta sau caldura din vaporii de apa generata in urma procesului de combustie (circa 1,6 kg pentru un metru cub de gaz) eliminata in atmosfera prin cosul de fum si reutilizand-o pentru incalzire.

Functionarea centralei consta in racirea gazului rezidual pana la punctul de condensare a vaporilor de apa continuti in gaz. In centrala vine folosita temperatura mai scazuta a apei de retur. Fumul vine transformat in lichid in faza de racire, iar caldura recuperata de un schimbator special este utilizata pentru incalzire. In centrala in condensatie, deci, temperatura fumului care iese se mentine la o temperatura inferioara a 140/160 de grade Celsius, a generatoarelor termice conventionale de ultima generatie, sau a 200-250 de grade Celsius al centralelor mai vechi. Avand in vedere temperaturile coborate ale fumurilor reziduale, se pot intalni si tevi de evacuare facute din otel inoxidabil sau chiar din plastic.

In functie de temperatura necesara, economia poate ajunge pana la:

  •  15-20% pentru alimentarea cu apa calda la 80 de grade Celsius;
  •  20-30% pentru alimentarea cu apa calda la 60 de grade Celsius;
  •  40% daca este folosit pentru instalatii ce folosesc temperaturi scazute (30-50 de grade Celsius).

Daca centrala in condensatie este folosita intr-un ambient in care se folosesc si panouri solare, economia facuta poate ajunge pana la 50-60%.

Este recomandat controlul centralei inca inainte de sosirea gerului: in tara noastra inca lipseste cultura intretinerii preventive, iar proprietarii nu par sa constientizeze riscurile pe care le genereaza o centrala care nu functioneaza bine.

Cu toata economia de gaz si bani pe care o presupune o centrala in condensatie, este corect sa amintim ca acest tip costa in medie mai mult decat una clasica. Si cu toate astea, in ultimii ani chiar si pretul acestora a scazut, iar in prezent este posibil sa gasim produse optime al caror pret poate varia de la 2600 pana la 12000 de lei. Pentru o mai buna informare puteti consulta oferta de centrale termice Berluni unde puteti intalni o oferta variata de centrale termice in condensatie si conventionale.

Centralele termice in condensatie sunt convenabile celor care reusesc sa mentina temperaturi mai scazute in calorifere. In casele mai bine izolate termic si unde nu este necesara reglarea termostatului la multe grade, functionarea este mai buna. In fine, aceasta centrala este adecvata caselor care adapostesc mereu pe cineva si unde centrala este mereu pornita.

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.