Cine trebuie sa stie ce este licenta de marca

O marca inregistrata este modalitatea prin care detii control total asupra ceea ce se intampla cu marca ta, cine are dreptul sa o utilizeze si sub ce conditii. Este una din metodele prin care un antreprenor de succes isi protejeaza investitia si in acelasi timp o forma mai usoara prin care sa economisesti timp cand vine vorba de incredintarea faptul ca oricine altcineva din competitie nu va reusi sa compromita afacerea prin utilizarea marcii deja existente.

Contractul de licenta de marca apare in momentul in care proprietarul de drept al marci doreste sa lase pentru o perioada limitata de timp anumite drepturi asupra utilizarii marcii sale. Atentie, acest lucru nu este echivalent cu contractul de cesiune, ceea ce inseamna ca utilizatorul secundar nu va avea decat drept de folosinta asupra marcii, nu ii va fi transferat dreptul de proprietate industriala. Mai mult decat atat, prin contract va fi exercitat un anumit control din partea licentiatorului. In cazul contractului de licenta de marca licentiatorul este cel care are drepturile depline asupra marcii si cel care a inregistrat marca, pe cand licentiatul este cel care obtine dreptul de folosinta cu acordul licentiatorului.

Pentru ca acest lucru sa se intample este nevoie sa fie completata o cerere cu toate datele necesare despre licentiator si licentiat, cat si perioada in conditiile in care marca poate fi folosita, precum si listarea produselor pentru care se da acest acord.

Licentiatul poate sa fie un nou colaborator sau partener al afacerii pentru care ai o marca inregistrata. Prin faptul ca licentiatul nu are drepturi depline asupra a ceea ce se intampla cu marca, ai siguranta controlului asupra marcii tale. In momentul in care se intampla o neregula, vei putea apela la o firma de consultanta juridica care sa te ajute sa iei cele mai bune decizii.

Un alt pas la fel de important este efectuarea platii legale prin care este stabilit licentiatul. Aceasta va fi depusa alaturi de cererea mai-sus mentionata. Fara ea, cererea nu va fi acceptata de catre Registrul National al Marcilor.

Pentru ca toate aceste lucruri sa se petreaca intr-un timp cat mai scurt, va fi nevoie cel mai probabil sa apelezi la serviciile unui cabinet de consultanta juridica. In felul acesta vei economisi mult mai mult timp, asigurandu-te ca altcineva face in locul tau demersurile necesare, iar afacerea ta se poate bucura de atentia totala si dedicatie.

In felul acesta, chiar daca vorbim de anumite modificari care vor trebui facute la nivelul inregistrarii de marca, afacerea pe care o detii nu va trebui pusa pe hold din cauza nevoii de a te documenta pentru a face toate demersurile necesare ca sa poti ajunge la ceea ce doresti.

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.