Clasificarea spatiilor de birouri

Pentru investitie in cladiri de birouri sau doar inchirierea lor, este bine sa avem in scopul comparatiei, notiuni legate de clasificarea acestora.

Aceste clase reprezintă o evaluare subiectivă a calității imobilelor care indică capacitatea competitivă a fiecărei clădiri de a atrage tipuri similare de chiriași. O combinatie de factori, inclusiv chirie, finisaje de construcție, standardelele sistemelor și eficiența energetica, facilități, locație / accesibilitate și percepția de piață sunt folosite ca măsuri relative.

Facilitățile cladirii includ servicii care sunt utile pentru utilizatorii de spatii de birouri și a căror prezență este o comoditate în cadrul unui complex office. Exemplele includ locuri de luat masa si cafenele, servicii de copiere, centre de fitness , zone de recreere, servicii bancare. Sunt de asemenea importante calitatea materialelor folosite, echipamente si finisaje, design architectural, performanta lifturilor, tipul sistemului de climatiare. Accesul la metrou sau proximitatea față de un parc sau centru comercial sunt de obicei reflectate în calitatea de piața a birourilor.

Astfel avem mai multe clase de birouri.

Clasa A

Clădirile cele mai prestigioase ce acapareaza majoritatea firmelor de renume, avand chirii de peste  medie pentru zona. Clădirile au finisaje de înaltă calitate,  accesibilitate excepționala și un nume cunoscut in piata.

Clasa B

Clădirile cautate o gamă largă de companii, chiria fiind la un nivel mediu pentru zona. Finisajele sunt relative bune dar nu concureaza cu cele de clasa A. Tot aici intra cladirile care au pierdut ratingul de clasa A din cauza vechimii.

Clasa C

Clădirile utilizate de chiriasi care cauta spre inchiriere birouri cu valori ale chiriei sub media pietei. Spatiile sunt mai vechi si finisajele modeste, iar zona este de cele mai multe ori greu accesibila.

Trebuie tinut cont de faptul ca aceste clase sunt  operabile doar in cadrul unor piete limitate, adica nu putem compara cladirile de birouri clasa A din Romania cu cele din Germania, discutam doar teritorial.

 

Un alt sistem de comparatie poate fi evaluat in fuctie de utilizarea cladirilor de birouri.

Investiție

Proprietățile calitative ca si investiție sunt cele care sunt unice prin locația lor, în cele mai bune piețe metropolitane din lume, designul și calitatea construcție de exceptie, soliditatea chiriașilor și a piețelor in care activeaza chiriașii care le deservesc și managementul cladirilor care este responsabil pentru operarea și întreținerea lor. Aceste proprietăți sunt văzute ca lideri nu numai în cadrul propriilor lor zone metropolitane, dar și în cadrul comunității internaționale de investiții.

Investitiile imobiliare conțin, de obicei, tehnologiile cele mai bune in domeniul echipamentelor mecanice, electronice, de siguranță, lifturi și a sistemelor de comunicații. Finisaje lor sunt la cele mai înalte standarde și le oferă de multe ori pasagerilor, cu un mix de tipuri de dotări  în varietate și calitate excepțională. Adesea, ele găzduiesc un un singir chiriaș renume pentru care proprietatea este numita și, de obicei sunt situate într-o zonă metropolitană de prim rang.

Instituțional

Proprietățile instituționale sunt cele de mărime suficientă ca acestea sa merite o atenție din partea investitorilor mari, companii naționale sau internaționale. Aceste proprietăți au un design frumos, si o calitate buna a materialelor. Acestea pot fi amplasate în zonele secundare metropolitane, dar invariabil ele vor avea o bază de chiriaș foarte stabila.

 

Speculativ

Proprietăți speculative, de obicei, vor fi conforme cu convențiile populare, dar fără a se utiliza materiale sau metode de construcție excepționale. Proiectarea și construcția acestor proprietăți pun accent pe funcționalitate, în contrast cu estetica, iar designul reflectă rar imaginea unui anume chiriaș. Pentru a atrage atenția la nivel național sau internațional, proprietățile speculative trebuie să fie relativ mari, cu toate că cerințele minime de dimensiune sunt mai mici pentru proprietățile situate în piețele de birouri cu locatii de prim rang. Ele sunt adesea ocupate de mai multi chiriasi.

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.