Contabilitatea si rolul ei in societate

Contabilitatea se ocupa cu colectarea, analizarea si comunicarea de informatii economice (Atrill & McLaney, 2004, p1). Cu toate acestea, daca dorim sa dezvoltam o intelegere mai larga a contabilitatii si rolul central pe care il joaca in societate, trebuie sa privim acest aspect din punct de vedere social.

In societate, oamenii coexista prin stabilirea unor relatii cu fiecare dintre ei. Un alt mod de vizualizare a societatii este prin segmentarea ei in diferite grupuri sau arene, spre exemplu arene sociale, economice, organizatorice si politice. Pentru a functiona eficient, aceste diferite arene trebuie sa comunice si pentru a se realiza acest lucru, este nevoie de informatii contabile care sa faciliteze aceasta comunicare. Potrivit Kyriacou, informatiile contabile servesc in mai multe scopuri importante, de pilda, ajuta utilizatorii sa ia decizii pertinente in ceea ce priveste alocarea eficienta a resurselor limitate.

Contabilitatea are o istorie lunga si, potrivit celor spuse de Hines, ea este vazuta ca un element construit social, adica este practicat de oameni, pentru oameni si, prin urmare, este mai mult decat o arta sau o stiinta. Spre deosebire de alte profesii, care au un corp de cunostiinte teoretice ce depind sa ia decizii, contabilitatea a evoluat ca o ambarcatiune cu cateva reguli si niciun pic de cunostinte teoretice care stau la baza practicii si functiei sale.

In general, in opinia mea, profesia de contabil a facut progrese semnificative, de-a lungul timpului, in dezvoltarea unei baze teoretice de contabilitate. De asemenea, datorita faptului ca acest domeniu este dependent de nevoile utilizatorilor si trebuie sa fie receptiv la schimbarile constante in activitatea societatii si a economiei, puzzle-urile teoretice ale contabilitatii nu vor fi niciodata complete, deoarece atunci cand o problema este rezolvata, va aparea alta. De asemenea, nevoia de un auditor independent pentru a verifica informatiile contabile ofera o imagine fidela si corecta care demonstreaza, partial, natura subiectiva a profesiei si prezenta de lacune.

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.