Corpurile de iluminat schimba perspectiva

Din cele mai vechi timpuri si pana in zilele de astazi, oamenii au cautat modalitati de a “depozita” lumina. Trecand de la lumanari, la lampi cu gaz si lampile electrice demult uitate de toti, omul a avut mereu nevoie de lumina in locuinta sa.

Primele modalitati de a realiza acest lucru erau banale dupa cum am precizat. Pana la inventarea electricitatii, ceara, un fitil firav si un chibrit ajutau la crearea luminii ambientale dintr-o casa.

Insa, in timp corpurile de iluminat au evoluat. De la candelabre, la lustre si pana la spoturi si veioze, care de care mai colorate, astazi casa noastra este plina de modalitati sofisticate care imprastie lumina intr-un mod placut.

Un exemplu il reprezinta veioza. Aceasta este un corp de iluminat arhicunoscut. Asezat pe noptierele patului pentru a furniza fix cantitatea de lumina perfecta pentru a citi sau asezate in zonele centrale ale unei incaperi pentru a crea un cadru misterios, acest dispozitiv este prezent in mai toate locuinte din jurul lumii.

Cu un aspect practic, cu avantajul de a ocupa putin spatiu si de a consuma mai putin decat o lustra ori spoturi, veioza reuseste sa isi pastreze si astazi utilitatea in casele oamenilor. Pentru citit sau scris, pentru crosetat sau impletit sau pur si simplu pentru orice activitate in casa, veioza este un aliat de incredere.

Dincolo de partea practica a obiectului, acesta are si un rol estetic extrem de important. Confectionat din tot felul de materiale, acest corp de iluminat se pliaza pe orice stil. Cea mai importanta parte a lui o reprezinta abajurul. Acesta poate avea dimensiuni mari sau mici, poate avea diferite culori, forme si texturi care pot influenta modul in care se disperseaza lumina intr-o incapere pentru a obtine diferite efecte de la caz la caz.

Pe langa partea practica de producatoare de lumina, decorarea casei folosind corpuri de iluminat intregeste aspectul unei camere iar utilizarea lor cu bun gust poate accentua calitatile acesteia.

Ele pot crea senzatia ca o camera este mai mare, mai spatioasa, ca o culoare are anumite nuante ori ca o banala incapere este un adevarat sanctuar de liniste si pace.

Arta de a folosi lumina nu este una contemporana. Ea dateaza din cele mai vechi timpuri, astazi corpurile de iluminat ocupand un rol foarte important in oricare camera din locuinta. Alegerea acestora nu mai este una intamplatoare. Se urmaresc linii, culori, materiale astfel incat intreaga incapere sa fie intr-o simbioza perfecta.

 

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.