Cu ce se ocupa dermatologia si care sunt principalele boli ale pielii care necesita o consultatie la un medic dermatolog.

Dermatologia este o specialitate medicala ce vizeaza diagnosticarea si vindecarea efectiunilor epidermei si a zonelor limitrofe pielii (ungii, muscoase si par). Majoritatea populatiei sufera de afectiuni ale pielii fara tratament, repercursiunile fiind in majoritatea timp doar incomode dar in unele situatii putand duce la afectiuni grave ale sanatatii. De cele mai multe ori bolile epidermei sunt in stransa legatura cu cele venerice, venerologia fiind specialitatea medicala care se ocupa de bolile cu transmitere sexuala.

Este extreme de relevant sa avem grija de piele intrucat  asigura aparare impotriva agentilor patogeni chimici si are un important rol senzorial care faciliteaza evitarea durerii si a temperaturilor foarte ridicate ori foarte scazute. Glandele care faciliteaza transpiratia sunt foarte riscante surse de boli, astfel o consultatie dermatologica este importanta semestrial.

Cele mai conventionale analize pe care le puteti face sunt: scarificarea, examenul citologic , culturile si biopsiile de diferite tipuri, acestea fiind relevante singure sau combinate cu alte analize clasice sau modern astfel ducand la un diagnostic sigur si un tratament  in functie de afectiunea de care suferiti. In alta ordine de idei, dupa cum scrie pe afisul unei clinici de Dermatologie Baia Mare, anticiparea problemelor este cu mult mai importanta decat tratamentul, intrucat tratamentul pielii poate sa se intinda pe termen indelungat si sa fie costisitor.

Sfaturile unui dermatolog pentru protejarea pielii sunt: curatarea tenului de  2 ori pe zi cu produsele recomandate particularitatilor pielii dumnevoastra; spalarea parului ori de cate ori este cazul (dar macar saptamanal). Probabil cel mai important secret este sa va feriti de actiunea nociva a ultra-violetelor, care  provoca arsuri si in cel mai rau caz, cancer de piele. Cei care au predispozitii pentru melanom ar trebui sa fie  mult mai precauti si sa foloseasca lotiuni de protectie solare cu regularitate. Si alunitele ar trebui verificate periodic intrucat pot suferi schimbari de neobservat pentru un necunoscator. Eu ma sfatuiesc cu un dermatolog Baia Mare in fiecare trimestru pentru a tine sub control tenul sensibil si predispozitiile de melanom.

Sfatul central este sa nu cadeti in mreaja comerciala si sa credeti ca orice defect al pielii se trateaza la cosmetician. Marea parte a produselor cosmetice au multe dezavantaje, astfel fiind ideala sfatuirea cu un dermatolog chiar si inainte de a achizitiona produse cosmetice, el fiind singurul calificat sa indice produsele cele mai bune pentru dumnevoastra.

Indiferent daca sunteti diagnosticat cu o boala sau vreti doar sa va verificati cu regularitate starea de sanatate a epidermei, nu ezitati sa va faceti o programare la o clinica de specialitate.

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.