CUM ASCUT LANTUL LA MOTOFIERASTRAU?

Daca atunci cand folositi un motofierastrau simtiti nevoia de a apasa puternic pe lama, este momentul ca lantul sa fie ascutit. Desi pare o activitate destul de complicata si dificila, pentru a ascuti lantul motofierastraului, nu este neaparata nevoie de personal calificat, sau de scule complicate. Ascutirea se poate face cu pile drepte si rotunde si un dispozitiv de ascutit cu limitator de adancime. Dimensiunea pilelor si a limitatorului depind strict de dimensiunea lantului folosit.

Inainte de a incepe ascutirea propriu-zisa a lantului, este neaparata efectuarea unor operatii preliminare, operatii de curatire-degresare a lantului, de verificare a acestuia s.a.m.d.

Curatarea lantului presupune indepartarea resturilor de lemn si a prafului dintre dintii motofierastraului cu ajutorul unei perii, urmata de degresare, respectiv de indepartarea tuturor urmelor de ulei folosit la ungerea lantului. Pentru aceasta se poate folosi un o solutie de alcool mineral sau un degresant special. In operatia de degresare trebuie avut in vedere faptul ca, piesele de plastic ale carcasei motofierastraului sunt foarte sensibile la prezenta acestor substante  si, ca atare, la degresarea lantului limitati la minim cantitatea de degresant folosit.

Urmatoarea etapa  importanta o constituie verificarea cu foarte mare atentie a danturii si a ecliselor intremediare ale lantului. Orice fisura observata, orice dinte indoit poate reprezenta un pericol daca nu se iau masuri de inlocuire a zonei distruse. Pentru o  functionare corecta si sigura, partea lata din varful dintelui trebuie sa masoare macar 6mm, in functie de tipul de lant. Daca aceasta dimensiune este mai mica, lantul de poate rupe si poate cauza accidente grave.

Pentru ascutirea propriu-zisa a lantului, se prinde lama motofierastraului intr-o menghina sau se imobilizeaza cu lama in pozitie orizontala astfel incat sa fie fixa si sa existe acces usor la dantura lantului, pentru o ascutire corecta .

Ascutirea se incepe pornind de la dintele cel mai scurt si scurtand toti dintii in raport cu acesta, in caz contrar, cantitatea de lemn indepartata de dinti nu este aceeasi, situatie care poate conduce aparitia de socuri in functionarea motofierastraului si la ruperea lantului.Daca toti dintii sunt la fel de inalti , sau aproximativ la fel de inalti, marcati dintele cu care incepeti ascutirea.

Pentru ascutirea propriu-zisa se pune pila rotunda in scobitura dintelui pe partea curba, si se incepe pilirea. Curbura pilei trebuie sa se potriveasca perfect cu curbura dintelui, iar pilirea sa se faca la un unghi de 25-30 ᴼ. Procedati asemanator pentru restul dintilor curbi, invartind cu mana lantul astfel incat dintele la care lucrati sa fie asezat in pozitia in care va este cel mai comod sa lucrati.

Rotiti lama in menghina si ascutiti la fel, cu o pila lata, dintii drepti ai lantului motofierastraului si totodata verificati simetria dintilor (curbi si drepti) si forma spatiului  dintre ei.

Dupa ce ati terminat aceste operatii, verificati intinderea lantului si  ungeti lantul pentru a se pastra marginea  prelucrata.

Recomandabil este ca dupa ce ati ascutit manual de cel mult 5 ori, sa mergeti cu lantul la un atelier capabil sa corecteze variatiile intre dimensiunile dintilor.

In cazul in care ati achizitionat un motofierastrau si aveti nevoie de kitul de ascutirea a danturii lantului, firma Cosma-Husqvarna va sta la dispozitie cu detalii, sugestii si recomandari, precum si cu  unelte pentru ascutirea oricarui tip de dinte

Un Raspuns to “CUM ASCUT LANTUL LA MOTOFIERASTRAU?”

  1. xmanager spune:

    Pe http://www.cosma-husqvarna.ro/ gasiti toate aceste produse.

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.