Cum facem un bors bun

Taratele sunt cunoscute pentru nutrientii pe care le contin, fiind o sursa bogata de vitamine si saruri minerale pentru organism. Pentru a maximiza beneficiile lor, din tarate se prepara borsul care poate fi servit atat ca atare, dar e si mai delicios atunci cand este adaugat la diferite mancaruri. Gustul acrisor specific pe care il ofera fiecarui preparat a devenit o aroma cunoscuta si apreciata atat atunci cand este servit in familie, dar si in restaurantele cu stil.

O reteta traditionala, specifica Europei de est este borsul de fasole alba uscata, un preparat in aceeasi masura de gustos, sanatos si satios. Nu este un fel de mancare extrem de pretentios sau dificil de realizat, deci cu ingredientele propice poti obtine o ciorba care ii va determina pe membrii familiei sau pe invitatii tai sa iti recunoasca efortul si sa ceara cu siguranta o a doua portie.

Ingredientele de care ai nevoie sunt: 600 grame de fasole alba proaspata nu de conserva, 350 grame de morcovi si 350 grame de albitura, 300 grame de ceapa, 150 grame de telina, 25 grame de usturoi, 50 grame de leustean, un fir de cimbru, 2 linguri de ulei, 1,5 litrii de bors, sare. Cu cat legumele si fasolea sunt mai proaspete cu atat borsul tau va avea o aroma mai bogata. Deasemenea, cei 1.5 l de bors sunt indispensabili pentru a obtine gustul specific, deci nu este recomandat sa il inlocuiesti cu zeama de lamaie asa cum este cazul altor retete de ciorbe.

Pasii pe care trebuie sa ii urmezi sunt: alege si spala fasolea iar apoi pune-o la fiert in apa rece. Dupa primele clocote, scurge apa, inlocuieste-o cu alta fierbinte si adauga doua linguri de ulei. Cand fasolea este aproape fiarta se pune ceapa taiata marunt, albitura, morcovii, telina, toate taiate cubulete, usturoi si un fir de cimbru. Inainte ca ciorba sa fie gata adauga borsul cald fiert separat, potriveste cu sare dupa gust, putin leustean tocat si lasa ca totul sa dea inca o data in clocot. Reteta traditionala presupune si adaugarea unei cepe calite in putin ulei exact inainte de a inchide focul, dar acest pas este optional.

La prepararea fasolei uscate, sarea se adauga intotdeauna la sfarsit, altfel bobul ramane tare oricat ar fierbe. Un lucru important de care trebuie sa tii cont este cantitatea de fasole pe care o folosesti si care se calculeaza tinand seama de faptul ca, prin fierbere, aceasta isi mareste volumul de doua ori. De preferat este sa servesti ciorba impreuna cu verdeata tocata marunt. Desemenea, unii prefera sa serveasca acest bors cu paine.Datorita faptul ca acest preparat este extrem de satios pregateste la celelalte feluri o mancare mai usoara pentru invitati sau alege un desert mai usor.

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.