Cum recunoastem infectia cu Rotavirus?

Printre bolile copilariei se numara si infectia cu rotavirus, un virus des intalnit si foarte contagios. Cea mai frecventa afectiune cauzata de rotavirus o reprezinta gastroenterita, manifestata prin scaune diareice si varsaturi ce pot duce la deshidratare. Chiar daca cele mai grave cazuri se inregistreaza la copii sub 2 ani, infectia cu rotavirus se poate manifesta la copii de pana la 5 ani.

Care sunt simptomele infectiei cu rotavirus?

Virusul se poate transmite direct, in urma contactului cu materiile fecale ale unei persoane infectate dar prin contactul cu obiecte contaminate, alimente si apa contaminate, reareori secretii respiratorii.

Desi majoritatea imbolnavirilor de diaree cu rotarvirus se vindeca de la sine, exista cazuri ce pot prezenta forme grave usor de  recunoscut dupa diareea severa, varsaturi si pierderi de lichide ce pot pune viata celui mic in real pericol, fiind necesara spitalizarea.

Putem recunoaste infectia cu rotavirus dupa urmatorele simptome:

  • Scaune diareice ce depasesc numarul de 3 pe zi
  • Varsaturile  dese sau severe
  • Dureri abdominale
  • Mai mult de 30 % dintre copii pot prezenta febra

Cum tratam si prevenim infectia cu Rotavirus

Pana in acest moment nu exista un tratament pentru rotavirus motiv pentru care este necesarea supravegherea copilului de catre personalul medical specializat in cazurile in care infectia prezinta o forma severa.  Desi este foarte importanta igiena corespunzatoare, trebuie sa stiti ca aceasta nu garanteaza faptul ca cel mic va fi protejat impotriva imbolnavirii.

Cea mai sigura metoda de a preveni imbolnavirea o reprezinta vaccinul impotriva rotavirusului.  Cateva tari din Europa se afla déjà pe lista celor care au inclus vaccinul antirotavirus in programul de national de imunizare. Administrarea vaccinului se face pe cale orala si se recomanda copiilor cu varsta cuprinsa intre 6 saptamani si 6 luni. Cereti sfatul medicului si aflati mai multe despre riscurile infectiei cu rotaviruslui dar si depsre modalitatea prin care puteti preveni imbolnavirea.

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.