Cum se aerisesc caloriferele?

Existenta unor bule de aer, pe reteau de incalzire, adica prin tevi, centrala si calorifere, duce la scaderea transferului termic, scade eficienta sistemului de incalzire, si  costurile de incalzire cresc. Daca doriti ca instalatia de incalzire a locuintei sa ofere un randament cat mai mare, aerisirea caloriferelor este o operatie absolut necesara. Airisirea caloriferelor se face cand introducem apa in instalatie, apoi la cateva zile dupa ce se introduce apa in instalatia termica pentru eliminarea aerului ramas in tevi sau calorifere, la proba de toamna sau oricand in timpul iernii.

Apa calda intra in calorifer prin teava de tur prin partea superioara (unde se gaseste si robinetul sau termostatul) si traverseaza caloriferul pe diagonala iesind prin partea inferioara dupa ce cedeaza caloriferului o parte din caldura, prin teava de retur. Bulele de aer de pe traseu, tind sa se acumuleze in partea superioara a caloriferului, , in general deasupra returului unde este montat robinetul de aerisire. Acest fenomen este valabil la toate tipurile si modelele de calorifere:  fonta, aluminiu, otel, orizontale, verticale.

Chiar daca aerisirea caloriferului creste eficienta energetica a acestui, nu toate problemele de incalzire a caloriferului pot fi rezolvate prin aerisirea acestuia. Alte cauze ale reducerii eficientei instalatiei de incalzire, pot fi tevile infundate (de tur sau de retur) sau obturate, depuneri de substante pe interiorul caloriferului, sau chiar infundarea caloriferului.

Etapele aerisirii caloriferelor :
– Se inchid robinetii de tur si de retur.
– Se deschide usor robinetul de aerisire. La inceput va iesi apa cu aer pana ce presiunea din calorifer scade la presiunea atmosferica.
– Deschidem usor robinetul de retur, pana cand nu mai iese deloc aer, ci doar apa.
– Inchidem surubul de la aerisitor (robinetul de aerisire) si deschidem complet robinetele de tur si retur.

Se procedeaza la fel pentru fiecare calorifer in parte, incepand de la cel mai apropiat de centrala termica.

Mai jos puteti viziona o aerisire a readitorululi facuta in mod corect :

8 Raspunsuri to “Cum se aerisesc caloriferele?”

 1. ION spune:

  se inchid toate caloriferele si pe urma se ia pe rind la aerisit pentru fiecare inparte sau nu conteaza ?

 2. ION spune:

  am incercat si aceeasi problema jumate din calorifer arde si ce lanta jumatate este rece numai stiu ce sa fac ?

 3. Coment.ro spune:

  Ai centrala de apartament sau esti in regim de incalzire comunca
  Mai incearca sa aerisesti inca o data caloriferul respectiv
  Incearca si robinetul de retur sa il mai deschizi un pic

 4. ION spune:

  stau la tara si am centrala pe lemne si carbuni am 5 calorifere pe o parte si 4 pe o parte cele 5 ard toate pina jos iar cele 4 doar jumatate leam aerisit pe toate 4 si degeaba tot asa sunt

 5. Coment.ro spune:

  Posibil sa fie o problema de proiectare a instalatiei, daca instalatia ta se imparte pe 2 coloane distincte, in cea de a doua coloana este posibil sa nu ajunga un debit suficient de apa.
  Incearca sa mai inchizi un pic robinetul de retur de la cele 5 calorifere, astfel incat sa se reduca debitul pe coloana respectiva,

 6. ION spune:

  o sa incerc ms mult

 7. Catea spune:

  Va rog sa ma ajutati .Am incalzire centrala locuies in apartament la etajul unu.Anul trecut am intrat in acest apartament in timpul incalzirii ,caloriferile erau reci am chemata de la administratie si m-au spus ca sunt batute .In vara aciasta am scos calariferile nu erau batute.mesterul m-a propus sa instalam doua calorifere ,de la intrare sa triaca prin unul sa intre in al doilia si sa se duca in tava de retur in subsol .Dar tot adata am pus robinet de ai demonstra ca caloriferile nu sunt astupate .Acum tot nu incalzeste primul calorifer jumatatea de sus e cald josul e rece .al doilia totul e rece .Ma gindesc daca nu lucra ,sau era tiava de retur astupata etajele de sus tot nave sa aiba incalzire dar ei au .pe scurt vreu sa lamures sistema casei :tava cu apa ferbite vine de sus si in subsol se duce tava cu apa ce trece deja prin calorifere adica returul.Va rog pote puteti sa-mi dati un sfat. Adica prin apatamentul meu de sus vin doua tevi ,dar de la mine in subsol se duce numai returul.

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.