Despre energia solara si panouri solare

Energia solara este foarte eficienta atunci cand vine vorba de incalzirea locuintei si a apei calde, fiind totusi omisa atunci cand vine vorba de metode de a produce energie. Sa fie costurile de vina, sa fie zonele fara soare un factor? Panourile solare fotovoltaice au devenit foarte eficiente si sunt deja populare in multe colturi ale lumii: China sau chiar Zimbabwe folosesc aceasta modalitate de a capta si transforma energie. Tehnologiile deja existente sunt inlocuite cu succes pentru incalzirea apei si a locuintelor, facand astfel posibila economisirea gazelor naturale sau a electricitatii. Energia solara termica reprezinta o tehnologie mult mai avansata decat cea solara fotovoltaica prin care se produce curent electric. Daca ati luat hotararea sa va instalati un panou solar fotovoltaic trebuie sa tineti cont de cateva lucruri:

Expunerea solara.

Cei dintre dumneavoastra care locuiesc mai inspre nord in zone mai reci unde Soarele nu are atat de multa putere, trebuie sa indreptati panourile fotovoltaice inspre partea sudica. Daca locul pe care veti monta panourile nu poate fi inclinat inspre sud atunci sistemul nu va avea un grad de eficienta ridicat. In cele mai multe cazuri panourile solare fotovoltaice se vor monta intr-un punct fix si nu dispun de echipament care sa se ocupe de urmarirea Soarelui. Avand tevi de cupru conectate intre ele plus un lichid care circula prin panou este imposibila aceasta deplasare a lor. Fiind in plus si foarte grele, este si mai grea mutarea lor. Luati asadar in considerare aceste aspecte inainte, astfel incat pozitia fata de soare sa fie optima iar cantitatea de umbra care poate sa apara sa fie minima. Se recomanda o pozitie care sa asigure un soare clar intre orele 10 dimineata si 3 dupa amiaza. Soarele fiind mai jos pe timp de iarna se recomanda o inclinare si mai mare a panourilor solare pentru a capta mai multa energie. In situatia in care acoperisul casei nu este cea mai buna zona pentru a monta panourile fotovoltaice puteti face asta oriunde in alta parte, fie pe pamant sau pe o anexa a casei.

Spatiul echipamentelor fotovoltaice.

Daca va aflati intr-o zona mai receveti avea nevoie de un spatiu mai mare in care sa pastrati un rezervor pentru stocarea energiei. Acest echipament devine, de exemplu, un bun incalzitor de rezerva pentru apa din locuinta dumneavoastra in zilele in care nu este suficient soare pentru a aduce energia necesara.

Echipamentul de incalzire.

Fiind intr-un climat mai putin prietenos, daca beneficiati de suficient spatiu veti putea folosi panoul solar pentru a incalzi casa. Panourile solare fotovoltaice functioneaza excelent cu sisteme radiante ce incalzesc pardoseala si cu furnale de aer. In schimb, boilerele cu radiatoare nu dau un randament la fel de bun.

Eficienta energetica.

Inainte de a cheltui sume foarte mari pe sistemele solare si mentenanta panouri solare ar fi o idee binevenita sa luati in considerare si eficienta lor energetica. Conditiile meteorologice si conservarea energiei sunt in cele mai dese situatii cei mai mari factori pentru a face economii la intretinere si mentenanta. Energia solara este capabila sa incalzeasca intre jumatate pana in totalitate apa dintr-o locuinta de 4 persoane. Eficienta energetica ajuta insa la cresterea acestor procentaje.

Pentru mult mai multe informatii despre fotovoltaice si mentenanta panouri solare puteti vizita siteul www.easycm.ro.

 

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.