Evolutia rezolutiei unui display de laptop

display-laptop-apple

Traim intr-un deceniu in care nu ne putem imagina existenta noastra fara ajutorul dispozitivelor mobile de tipul smartphone-urilor, tabletelor, GPS-urilor si nu in ultimul rand al laptopurilor. Chiar daca le-am enuntat la sfarsit, acestea detin cel mai lung istoric. Din anii 1970 pana azi, au strabatut un drum lung. Au trecut prin transformari legate de dimensiuni, de performanta si nu in ultimul rand de design. Pentru o mai buna experienta a utilizatorului, producatorii au trecut printr-o serie de modificari in special la nivelul unui display laptop.

Spre exemplu, un an decisiv in acest istoric a reprezentat 1988 cand s-a facut trecerea  la rezolutia VGA, de catre Compaq SLT 286. Doi ani mai tarziu a inceput  trecerea la display-uri color – a crescut apoi rezolutia, marimea ecranului – pana la introducerea ecranului de 17 inchi in anul 2003. In 2004, odata cu aparitia laptopurilor ultra-mobile, s-a inceput utilizarea unui display de tip TFT ce masura in diagonala intre 12.7 si 17.8cm.

In zilele noastre, majoritatea dintre noi folosim astfel de deviceuri al caror display de laptop depaseste 13 inchi (33 cm), folosind iluminari de tip CCFL sau LED, cu rezolutii de 1280×860 (in formatul 16:10) sau 1366×768 (pentru formatul 16:9). Modelele cu iluminare pe baza de LED au un consum mai redus de energie si deseori un contrast mai luminos. Modelele de 10 inch sau mai mica ofera o rezolutie, in mod standard, de 1024×600. A avea o rezolutie mai mare inseamna implicit a  permite o afisare mai extinsa pe ecran, la un moment dat, astfel imbunatatindu-se abilitatea de multitask. O rezolutie ridicata pe un ecran anume va face ca ferestrele sau obiectele sa para mai mici decat ar arata la o rezolutie mai mare. Diferenta dintre rezolutiile disponibile ale unui display de laptop va afecta adesea experienta utilizatorului intr-un mod mai puternic decat spre exemplu diferenta dintre puteri diferite ale procesorului sau ale memoriei, chiar daca deseori se crede contrariul.

Daca cu ani in urma preturile componentelor unui astfel de calculator erau foarte mari, astazi au atins valori acceptabile – un astfel de display laptop, indiferent de marime, tipul iluminarii, rezolutii sau marca, se poate incadra la mai putin de un sfert din valoarea initiala unui astfel de notebook. Pentru mai multe detalii, verificarea compatibilitatii sau comenzi, magazinul online Lithium.ro va sta la dispozitie 24 de ore din 24.

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.