Evolutie piata imobiliara financiara dupa anul 2008

Intr-o mare masura, piata imobiliara din Bucuresti este cea care stabileste preturile maxime pentru locuinte, fie ele case sau apartamente, urmata fiind de cea din Cluj, noul Silicon Valley a Romaniei.

De ce?

Pentru ca, in general, zonele dezvoltate stabilesc preturile maximale, pe fondul cererii ridicate de locuinte, urmand ca preturile sa fie mai scazute in restul tarii, in functie de dimensiunile orasului, de pozitia casei sau a apartamentului, si de toti ceilalti factori care influenteaza pretul unei locuinte.

Vile Noi in Pipera: Avangarde Forest

Vile Noi in Pipera: Avangarde Forest

Tocmai de aceea in 2008, atunci cand piata imobiliara din Bucuresti a suferit scaderi dramatice pe fondul crizei financiare globale, preturile din intreaga tara au avut de suferit. Si totusi, pentru cumparatori, dar si pentru dezvoltatori, au fost si o serie de oportunitati, dar numai pentru cei care dispuneau de rezerve de bani gheata sau care nu aveau nevoie de creditare.

Preturile au scazut nu numai la apartamente, ci si la terenuri, ori asta a deschis portile dezvoltatorilor imobiliari in zonele limitrofe ale Bucurestiului: in Voluntari, de exemplu, a inceput sa apara complex rezidential dupa complex rezidential, au inceput sa se construiasca case si vile tipizate.

Cel mai important lucru e faptul ca preturile de vanzare al noilor locuinte a fost si este mult mai apropiat de posibilitatile de cumparare reale ale romanilor.

O casa sau un apartament intr-un complex rezidential din Voluntari, de exemplu, are un pret de achizitie cu mult mai scazut fata de un apartament situat intr-o zona mai apropiata de centrul Bucurestiului, asta chiar daca are o varsta mult mai mica, un grad de siguranta mult mai bun in caz de calamitati si o izolare termica mult mai buna.

De fapt, chiar asta e marele avantaj pe care criza financiara l-a adus celor care dispuneau de rezerve financiare lichide in 2008: le-a deschis oportunitatea de a cumpara locuinte si terenuri si case (in Pipera, Voluntari, in zonele limitrofe ale capitalei si nu numai) la preturi mici, implicit le-a deschis posibilitatea de a face profit sigur pe termen lung prin inchiriere si revanzare.

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.