Ghid cusut goblen

Ghid cusut goblen – Partea IPentru a lucra un goblen de calitate trebuie sa folosim materiale de calitate, iar coaserea trebuie realizata numai in punct mic frantuzesc (petit-points) pentru a garanta acuratetea si finetea acelui goblen, ata se coase numai in doua fire din cele sase.

Un goblen reusit este cel care se coase numai dupa diagrame (cele mai recomandate sunt diagramele format A4 cu simboluri lizibile), fiecare simbol regasindu-se ca punct pe panza exact unde ii este locul astfel goblenul reda cu exactitate modelul care se lucreaza.

Ata pe care o folosim trebuie sa fie de calitate, uniforma si bine mercerizata, rezistenta si bine tratata chimic fara a exista pericolul ca vopseaua sa ramana pe degete si de a se murdari panza – o ata de calitate sunt mulineurile din paleta coats-puppets, anchor sau dmc.

Panza de goblen este foarte importanta in realizarea unui goblen de calitate, ea trebuie sa fie neaparat caroiata si apretata penrtu a sustine alinierea corecta a punctelor fara a le deforma. Panza trebuie fixata pe rama si intinsa corect ( o panza care nu este asezata corect deformeaza goblenul , de ex. un goblen dreptunghiular se poate transforma intr-un romb depreciindu-l).

O panza buna de goblen este panza nemteasca tip Zweigart caroiata 10 x 10, este rezistenta, uniforma, atat beteala cat si urzeala au grosimi identice  si apretata sustinand alinierea punctelor garantand  frumusetea broderiei.De mai bine de 15 ani de cusut goblen, timp in care am lucrat sute de goblenuri de la aproape toate firmele producatoare de modele de goblen din tara, de la goblenuri cu dimensiuni mici, medii, mari la goblenuri cu dimensiuni foarte mari am capatat o experienta unica in care mi-am insusit o tehnica proprie de coasere, dezvoltand dexteritatea manevrarii acului si a ramei, a cusutului cu ambele maiini, o buna memorie vizuala “fotografiind’’ simbolurile din diagrama si lucrate pe panza exact unde le e locul, realizand astfel cu usurinta si rapiditate goblenuri complexe ( acum lucrez un goblen cu dim. de 50 x 62 cm. care contine un numar de 140 culori, goblen pe care il vom fotografia atat pe fata cat si pe dos si il vom expune pe site-urile noastre).

Acest text este disponibil sub licența Creative Commons cu atribuire și distribuire în condiții identice. Originalul este la urmatoarea adresa http://www.goblen.biz/ghidcoaseresetgoblen.htm

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.