Importanta generatoarelor electrice

In cladirile de afaceri, universitati sau institute de cercetare, importanta unui generator electric este adesea subestimata. Majoritatea oamenilor cred ca frica de a cadea curentul este una superficiala si de aceea nu ar trebui luata in seama. Cred, de asemenea, ca furnizorii de curent electric sunt capabili sa rezolve orice pana de curent in cateva minute, fara probleme si chiar daca raman fara curent, acest lucru se va intampla pentru o perioada limitata de timp. Asadar, pentru acesti oameni, generatoarele sunt un moft, o cheltuiala suplimentara care nu este necesara. Sincer, din punctul nostru de vedere, aceasta gandire este imatura.

generator curentTehnologia a avansat pana la punctul in care foarte rar se intampla sa avem parte de o pana de curent. Oamenii de stiinta si inginerii au gasit o multime de metode de a utiliza energia naturii prin folosirea vantului, a soarelui, a apei sau chiar a pamantului. Chiar si unele substante moleculare sau fenomente naturale sunt acum transformate in surse de energie. O simpla fuziune a unui atom este suficienta pentru a alimenta un oras intreg. O zi calduroasa poate fi o zi extrem de productiva intr-o uzina de prelucrare a energiei solare, iar o zi cu vant puternic este o zi buna intr-o centrala eoliana. Cu aceste evolutii ale industriei energetice este greu sa ne mai inchipuim caderi constante ale curentului in locuintele sau afacerile noastre.

Cu toate acestea, natura poate fi foarte cruda cand doreste. Si cu cat mai bine echipati suntem in fata ei, cu atat mai dependenti de energia pe care o folosim. O cadere de curent intr-un centru de date, poate lasa mii de oameni fara acces la internet si poate genera pierderi importante de informatii, de exemplu. De aceea este important sa nu lasam garda jos nicio clipa, si sa fim pregatiti atunci cand ne loveste.

Natura ei distructiva ne poate face praf sursele de electricitate. Poate topi polii electrici, rupe cablurile subacvatice, sau inunda conexiunile subterane. Ne poate face accesul la sursele de curent imposibil. Ba chiar le poate afecta, distrugandu-le: stalpii pot fi doborati, turbinele eoliene nu fac fata unei tornade de exemplu, un baraj poate fi distrus de o viitura puternica, iar panourile solare pot fi facute inutile de chiciura. Nicio stiinta sau tehnologie nu va putea sa repare aceste daune intr-un timp deosebit de scurt. Programele de reabilitare pot dura saptamani sau chiar luni de zile.

Aici intra in functiune un generator electric. Acestea au abilitatea de a oferi energie electrica locuintelor sau cladirilor de birouri. Cele mai puternice generatoare sunt capabile sa alimenteze o mica comunitate umana. Acestea vin in diferite dimensiuni si preturi. Cele mai ieftine sunt cele portabile. Cele cu capacitate mai ridicata sunt,  bineinteles, mai costisitoare, iar puterea generata este mai stabila si mai putin susceptibila la fluctuatii.

Avansul tehnologic a dus si la dezvoltarea unor modele de generator curent mai eficiente. Spre deosebire de predecesoarele acestora care generau mult fum si consumau enorm de mult combustibil, generatoarele noi sunt mai ecologice, iar caldura disipata este limitata la minimum fara a se sacrifica deloc rata energiei emise. Astazi, companiile, universitatile si insitutele de cercetare, toate sunt doatte cu astfel de generatoare.

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.