Imprejmuirea livezilor si plantatiilor

Imprejmuirea unei livezi noi sau a unei plantatii de arbusti fructiferi se face din necesitatea de a proteja culturile noi infiintate si totodata pentru a respecta o conditie impusa pentru cei care obtin fonduri si finantati europene pentru astfel de plantatii. In continuare voi prezenta o metoda ieftina si durabila pentru a realiza un astfel de gard.

Pentru a realiza un gard simplu de protectie ai nevioe de urmatoarele materiale: stalpi de sustinere , plasa din sarma , sarma ghimpata pentru securizare , sarme pentru intins si pentru legat si materiale auxiliare (ciment , pietris,intinzatoare pentru sarma).

Ca si stalpi de sustinere recomand folosirea stalpilor din beton ,  o solutie ieftina , durabila in timp si care nu necesita intretinere ulterioara. Inaltimea lor utila trebuie sa poata sustine un gard de 1.50-1.70 metri inaltime. Verificati intotdeauna ca stalpii sa fie armati cu fier striat , este foarte important pentru rezistenta lor in timp. Stalpii de sustinere se pot monta la intervale de 2.5 sau 3 metri , in gropi sapate la minin 50 cm adancime. Adaugarea catorva lopeti de beton in groapa in care se incastreaza stalpul ajuta mult la mentinerea rezistentei si aspectului. Stalpii  montati direct in pamant au tendinta sa se incline cu trecerea anilor.

Odata stalpii instalati , se pregatesc pentru plasa de gard prin montarea a doua fire intinzatoare  , sus si jos . Se foloseste fir de sarma zincata de 2.2 – 2.5 mm , tensionate cu intinzatoare (tiranti). Firul nu trebuie sa fie foarte gros ! Firele cu grosime mare (ex. 3- 4 mm) se intind foarte greu si nu se justifica flosirea lor. Un fir de 2.2 mm intins foarte tare sta perfect rigid. Plasa de sarma se intinde peste sarmele deja montate si se leaga din loc in loc atat de stalpi cat si de firele intinzatoare cu o sarma mai subtire si mai maleabila (de obicei se foloseste sarma zincata de 1.2 mm pusa in doua).

Recomand ca o solutie ieftina si de calitate  – plasa impletita din sarma zincata cu ochiuri de 50×50 sau 60×60 mm (dupa preferinta si buget) , cu o grosime a firului de 1.8 sau 2.0 mm. Cautati direct producatori pentru a obtine cel mai bun pret .  De exemplu o plasa de 1.8 mm cu ochiuri de 50×50 mm instalata corect si intinsa foarte bine isi face treaba cu brio. Inaltimea plasei ar trebui sa fie de 1.50 sau 1.70 m . O plasa mai mica de inaltime nu isi indeplineste scopul , iar o plasa mai inalta nu se justifica.Dupa instalarea plasei se poate monta un fir de sarma ghimpata zincata pentru o protectie suplimentara , daca stalpul ne permite acest lucru. Plasa impletita din sarma se poate monta si pe terenuri cu inclinatie sau denivelari , obtinand un gard cu aspect continuu  ,cu rezistenta si durabilitate in timp foarte buna, la un cost total mic in compartie cu alte solutii.

 

 

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.