Info – sonorizare ambientala& sonorizare de putere

Cum alegem cele mai bune echipamente audio? Cum facem diferenta intre sound-ul de acasa si cel profesional? Amro Grup importator specializat in furnizarea de echipamente de sunet profesionale ne ofera cateva sfaturi utile.

Primul pas este definirea tipului de sonorizare dorit: sonorizare de ambient, sonorizare de putere (sonorizare live), mixta sau mobila.

Sonorizarea ambientala este potrivita restaurantelor, spatiilor comerciale, hotelurilor sau oricarei alte locatii in care sunetul  trebuie sa aiba  o intensitate confortabila si relaxanta sau in care se difuzeaza anunturi/ mesaje informative (spre exemplu in supermarket, mall etc).

Adresarea publica sau sonorizarea ambientala este folosita atat pentru interior cat si pentru spatii exterioare (o parcare/ station/ gradina sau exteriorul unei biserici).

Cea mai simpla structura a unei instalatii de sonorizare este compusa din difuzoare, unitate de putere, o sursa de muzica si eventual microfonul pentru anunturi.  Se mai pot adauga microfoane lavaliera sau cu fir, centrale de gestiune EVAC (evacuare in caz de incendiu) si alte echipamente audio.

Regula de baza este ca sistemul sa asigure o acoperire uniforma a sunetului. Se mai numeste si sonorizare public address deoarece echipamentele audio folosesc tehnologia pe linie de 100V.

Sonorizarea de putere necesara in cluburi, discoteci, extrem de utila pentru artisti sau formatii si de nelipsit atunci cand vrei sa „bubuie difuzoarele”.
In functie de suprafata/numarul de persoane se vor alege incinte active sau pasive, subwoofere active sau pasive, mixere audio, microfoane, surse profesionale de muzica, procesoare digitale de efecte, egalizatoare, monitoare, microfoane (casca, wireless, cu fir) si altele.

sonorizare de putere

Pentru un efect spectaculos, sunetul este completat de lumini profesionale: proiectoare Par, lasere, stroboscoape, washere ori moving head-uri, mixere de lumini etc.

Sonorizarea mixta este ideala pentru restaurante, cluburi ori baruri cu program mixt: sistemul audio de putere este folosit pentru petreceri, spectacole, iar sonorizarea ambientala pentru a crea o atmosfera relaxata in orice restaurant sau cafenea, pe durata zilei.

Sonorizarea mobila este extrem de utila  atunci cand nu ai la dispozitie o sursa fixa de alimentare. In campanii electorale, lansari de produse ori activitati didactice, sistemele audio autonome iti permit sa te faci auzit de oriunde. Acestea folosesc baterii sau acumulatori, sunt  tip valiza, usor de transportat si de instalat. Sunt „all in one” , practic au  incorporate microfoane wireless, CD-player si radio. Free 50V3, de la PROEL, este un exemplu de sistem audio mobil, performant si accesibil.

Foarte important:  nu folositi echipamente audio de casa (combine muzicale, sisteme home cinema) in niciun tip de sistem de sunet. Acestea nu vor  rezista la o folosire intensa şi riscati sa ramaneti fara sonorizare exact in momente cheie. In plus, pretul lor nu este cu mult mai mic decat al unor echipamente profesionale dedicate, de tipul celor de la PROEL ori IC Audio.

Alegerea furnizorului

Este o etapa extrem de importanta deoarece in alegerea furnizorului trebuie sa tii cont de mai multe aspecte. Pe langa pret, asigura-te ca acesta ofera garantie si service. Cel mai bine ar fi sa cumperi direct de la importator deoarece vei beneficia de cel mai bun pret si vei avea full-service garantat. Nu te lasa pacalit de firmele aparute peste noapte care promit calitate la preturi mici.

Montarea echipamentelor
Dupa ce ati tipul de sonorizare, ati gasit furnizorul si ati cumparat produsele, urmatorul pas este montarea acestora.
In functie de aplicatie si de echipamente, acestea ar trebui montate in dupa  varuirea peretilor, nu „la rosu”. Pana la curatenia finala, echipamentele ar trebui sa fie instalate deja.

AMRO Electronic Grup Bd. Gh. Sincai, Nr. 2, Sector 4, Bucuresti Tel. 021.330.36.69/ 0745.097.264 vanzari@amro.ro www.amro.ro

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.