Intretinerea autovehiculului si schimbarea uleiului

ulei-motorDupa ce te-ai decis care masina e potrivita pentru tine proband-o la un test drive, este timpul sa o iei acasa : ) Cu totii cunoastem aceasta bucurie a cumpararii primei masini. Insa ca orice lucru nou adus in viata noastra, se intampla sa nu stim prea multe despre autovehicule atunci cand cumparam prima masina, tocmai de aceea trebuie sa incercam sa invatam cat mai multe lucruri pentru intretinerea autovehiculelor pentru a ne asigura ca vor avea o viata lunga si vor rula eficient.

Sunt foarte multe lucruri de care trebuie sa tinem cont atunci cand avem in grija noastra o masina. Adica nu trebuie sa mergem pe ideea ca punem benzina si masina va functiona perfect. Trebuie sa tinem cont de presiunea din anvelope, de apa de la radiator, de tipul de combustibil pe care il folosim, de anvelopele destinate fiecarui sezon, si nu in ultimul rand de schimbarea uleiului de motor.

De ce trebuie schimbate anvelopele in functie de sezon?

Ideea este ca autovehiculul trebuie adaptat la conditiile de drum, insa pentru inceput, trebuie sa stim ca exista trei tipuri de anvelope: De vara, de iarna si all-season. Dupa cum numele spune, acestea sunt folosite in functie de anotimp. Cele de vara sunt facute din cauciuc mai moale si au santuri mai putin adanci, in timp ce anvelopele de iarna sun realizate din compusi mai tari si sunt mai solide, pentru o buna tractiune pe zapada si in conditii de iarna. Cele All season dau un randament bun vara si sunt destul de practice si pe timp de iarna…asta daca locuim intr-o zona in care nu este zapada abundenta in sezonul rece.

De ce trebuie schimbat uleiul de motor?

Deoarece uleiul este esential pentru viata motorului. Motorul este alcatuit din multe piese metalice care se freaca intre ele cand acesta este pornit, iar daca componentele se freaca intre ele fara a beneficia de lubrifiere, se vor deteriora. Conteaza foarte mult calitatea uleiului, cat si faptul ca acesta sa nu fie ars. Daca uleiul se subtiaza, atunci piesele mototrului ajung sa aiba o forta de frecare mai mare si se poate cala motorul. Uleiul de motor trebuie verificat constant pentru a ne asigura ca nu sunt scurgeri si ca este intr-o stare buna. Trebuie de asemenea sa consultam cartea autovehiculului si sa schimbam uleiul conform informatiilor din carte. De regula, un ulei de motor se schimba la 5000 km sau dupa o anumita perioada de timp. Depinde de la vehicul la vehicul, tocmai de aceea trebuie verificata cartea producatorului. Locul de unde cumparam uleiul, cat si marca sa se reflecta in buna functionare a autevehiculului, tocmai de aceea, cumparand de pe un site de incredere precum acesta ne vom asigura ca folosim ulei de motor original si calitativ.

De ce sa tinem cont de presiunea din anvelope?

Presiunea din anvelope joaca de asemenea un rol important. Daca cauciucurile nu sunt umflate indeajuns, atunci vehiculul devine mai greoi in manevrare iar in timp anvelopele se pot deteriora. Daca anvelopele sunt umflate prea tare, atunci cauciucurile nu mai dau un randament prea bun la franare.

De ce trebuie sa avem grija de apa din radiator?

Radiatorul are functia de a raci mototrul. Daca acesta ramane fara apa, atunci racirea nu se mai face corespunzator.

Acestea ar fi principalele lucruri ce ar trebui stiute de orice detinator de autovehicul, pentru a asigura o functionare si o intretinere optima a masinii.

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.