Noutati in sfera laptopurilor – disk-urile solid state

laptopuriConstructorii din zona IT&C investesc in mod constant resurse in sectorul cercetare si dezvoltare. Fie ca e vorba de transformari hardvare, de update-uri ale modelelor mai vechi de laptopuri, de parteneriate cu alti producatori sau furnizori – lucrurile sunt intr-o continua imbunatatire.  Este si cazul binecunoscutei firme Toshiba care a introdus seria Q de discuri de tip SSD (solid state disk), cu capacitati ce variaza de la 128 la 512 GB.

 

E un lucru aparte ca Toshiba este singurul producator de hard diskuri ce a adoptat deplin acest nou standard . Pe piata de specialitate a prezentant in aceasta luna noile modele de 128 gb, 256 gb si 512 gb.  Acestea (seria Q) folosesc  chipuri NAND, de tip multi level, cat si interfata SATA 3. Apeland la  testarile ATTO, ce sunt citate in comunicatele lor de presa, aceste solid state drive-uri  ating valori de 552 mb/sec si 501 mb/sec pentru scriere si citire, respectiv 90,000 IOPS la citire si 35,000 IOPS la scriere. Testele de benchmark au fost realizate pe modelul de 512 GB.

Desigur, aceste noi hard diskuri nu se indreapta doar catre noile laptopuri Toshiba, si se adreseaza  utilizatorilor care folosesc hard disk-uri vechi de  2,5 in.  Acestea fiind un upgrade extrem de potrivit, deci – luand in considerare faptul ca deja foarte multe laptopuri ce poarta semnatura Intel ies din fabrica cu astfel de drive-uri.

 

In final, nu putem sa nu afirmam acest lucru – chiar daca  Toshiba are doar trei modele de SSD in seria Q (dupa cum am mentionat anterior), aceasta companie e singurul producator din zona hard-diskurilor ce intelege necesitatea aderarii la piata SSD-urilor. Divizia de hard diskuri a Toshiba a beneficiat de un puternic impuls, acum doi ani de zile, cand  Western Digital a fost obligat sa forteze parte din actiunile sale catre Toshiba. Ne asteptam ca in saptamanile viitoare produsele SSD din gama Q sa fie disponibile pe rafturile magazinelor de laptopuri din Europa si implicit si din Romania. Pentru a gasi oferta actuala in ceea ce inseamna ultrabookuri si laptopuri Toshiba, descoperiti produsele One-It.

 

La ora actuala, in magazine se gasesc serii din gama Satellite, Portege, atat cu hard diskuri standard, cat si cu SSD.  Uneori cele doua variante sunt prezente in acelasi model, concomitent – precum la modelul Toshiba Satellite U840-10M.

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.