Panouri solare termice – sisteme de incalzire ce utilizeaza energia soarelui

Energia solara este o sursa inepuizabila de combustibil pentru panouri solare. Gratuita si ecologica, energia solara este captata de panourile solare sub forma de radiatii solare. Supranumita si energie verde, energia solarava deveni in scurt timp principala sursa de energie termica si energie electrica. Panoul solar capteaza energia solara continuta in razele solare si o transforma in energie termica.

Panoul solar cu tuburi vidate este folosit pentru prepararea apei calde menajere, incalzirea agentului termic si incalzirea apei din piscine prin intermediul unui schimbator de caldura, precum si pentru generarea caldurii de proces, pe toata perioada anului.

Tipuri constructive de panouri solare termice:

 Principiu de functionare al unui panou solar termic cu tuburi vidate heat-pipe:

Panourile solare termice sunt sisteme utilizate pentru producerea de agent termic sau incalzirea directa a apei, prin captarea unei anumite parti din spectrul radiatiei solare. Panourile solare mai sunt denumite si captatori solari, colectoare solare sau incalzitoare solare.

Panourile solare presurizate sunt compuse din tuburi vidate heat-pipe (tub termic) individuale ce transfera radiatia solara in masa agentului termic din boiler (rezervor), prevazut cu o serpentina (boiler presurizat monovalent) sau doua serpentine (boiler presurizat bivalent). Serpentina din boilerul presurizat are rol de schimbator de caldura. Agentul termic se incalzeste in tuburile vidate heat-pipe si se ridica in rezervor cu temperaturi de 50-100°C. Apa rece de la retea sau hidrofor intra in schimbatorul de caldura, preia caldura si coboara (cu presiune normala) in centrala sau direct in circuitul de apa calda al imobilului. Datorita tehnologiei heat-pipe apa din boiler nu circula prin tuburile vidate.

Sistemele complete de panouri solare termice reprezinta solutia ideala de captare a energiei solare, oferind eficienta ridicata si costuri minime la cel mai bun raport calitate-pret.

 

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.