Perdelele si draperiile in timpul Renasterii

Inainte ca perdelele sau draperiile sa ajunga ceea ce sunt astazi, au trecut printr-o serie de perioade istorice in care au suferit transformari la nivel de forma si modele, materiale folosite si mai ales transformari la nivel de rol.

Pana aproape de sfarsitul secolului al 16-lea perdelele erau aproape inexistente. Cel mai des folosite erau un tip de jaluzele confectionate din lemn, folosite exclusiv pentru a proteja camera de prea multa lumina sau frig. In momentul in care au inceput sa apara primele tipuri de perdele si draperii, aceastea erau destul de simplu confectionate, avand rol decorativ, insa in mod special erau folosite pentru a putea opri curentii de aer rece. In aceasta perioada erau la moda perdelele agatate de usi. Aceastea aveau mai mult rol decorativ si de cele mai multe ori erau asortate cu elementele decorative agatate de pereti.

In ceea ce priveste materialele, primele cel mai folosit material era catifeaua. Pentru fabricarea acestui tip de material au intrat in competitie Italia si Franta care a inceput din secolul al 14-lea. De acum au inceput sa apara diverse modele si tipare, desene reprezentand flori, pasari zburand sau animale alergand. Alt material frecvent inalnit la ferestrele de atunci era damascul, alaturi de matase si in.

 

Astfel ca, in perioada Renasterii, chiar daca perdelele erau mai mult pentru cei instariti pentru ca materialele erau destul de rare, acestea isi facusera aparitia, iar utilitatea lor a facut ca ele sa ramana in timp, iar industria perdelelor sa se poata dezvolta si in celelalte perioade.

 

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.