Precizia hartilor din 2012

Precizia cu care au ajuns unii sa masoare un teritoriu a dus la formare unor harti mai mici, adica la scara mai mica. O harta care cuprinde un teritoriu vast este o harta la scara mare. Aceste harti au aparut odata cu marile descoperiri geografice si au fost folosite in razboaiele din epoca moderna si cea contemporana.

Acum ca timpurile sunt mai linistite omenirea a incercat sa puna pe harta si altceva decat domeniul teritorial al unei tari sau al unui continent. Asadar au aparut harti politico administrative si harti socio economice. Acestea au ajutat la dezvoltarea economiei prin buna administrare a teritoriului. In istoria romana a ramas harta prin care domnitorul Alexandru Ioan Cuza a incercat printr-un decret sa de-a pamant iobagilor. Astazi un elev invata foarte mult depre harti la obiectul geografie si astronomie. Insa obiectul care ne arat cat de pretuite si de importante erau hartile in trecut este istoria.

Astazi te intrebi cum se descurcau cei care nu aveau harti ale teritorilui in care locuiau sau a imprejurimilor. Ei bine accesul lor pe alte hotare era interzis de nesiguranta care ii putea surprinde la orice pas. Noi nu sunte din fericire in aceeasi situatie datorita mintilor geniale care au contribuit la realizarea acestor harti atat de exacte si de utile pe care noi nu le prea pretuim in ziua de astazi. Desi noi nu le prea pretuim hartile ne pot ajuta in mai multe situatii cand avem probleme. Acestea sunt importante in trafic pentru un sofer, vitale pentru un alpinist si ajutatoare pentru un geolog, afla mai multe  detalii aici ….

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.