Principalele stiluri de design interior

Daca ai in gand sa incepi o cariera in domeniul amenajarilor interioare, acest articol ar trebui sa fie o sursa foarte buna de informare pentru tine ca viitor designer. Indiferent daca ai de gand sa amenajezi un dormitor sau un intreg apartament, o casa sau interiorul unui club, exista aceleasi stiluri care se potrivesc oricarui spatiu ce urmeaza a fi amenajat. In acest articol voi detalia stilurile de design interior Formal, Casual, Traditional si Contemporan, incat sa intelegi cam ce ofera fiecare.

Stilul formal

Stilul formal este adoptat in general de hoteluri si cladirile guvernamentale. Cum in general casele nu sunt construite cu 12 etaje, tavane sculptate sau pardoseli din lemn masiv acesta este un stil aplicabil in general cladirilor de o mare anvergura. Simetria este una din cheia stilului formal pentru design interior sau exterior. Ferestrele, mobila, culoarea incaperii, tamplaria sunt elemente bine aranjate ce predomina in fiecare incapere. In stilul formal, atentia intotdeauna se indreapta spre un singur punct, fie un perete pictat intr-un anumit fel, fie un tablou, fie o sculptura. Stilul formal se aplica in general in amenajarea interioara a cladirilor cu ferestre mari si incaperea bine iluminata.

Designul interior in stilul formal este amenajat pentru a atrage atentia prin piloni mari luciosi, lemn laminat, candelabre de cristal si piese interesante din lemn masiv.

Mobila prezenta in spatiile amenajate intr-un design formal este fie antica fie reprodusa dupa modele antice.

Amenajare interioara contemporana

Un design interior contemporan este recomandat celor ce vor sa fie in pas cu ultimele tendinte, tine de modernsim si lux. Desi multi cred ca o designul interior modern este rece si minamilst, spre surprinderea multora acest stil ofera si comfort, nu numai un aspect placut.

Stilul contemporan ofera liniste si serenitate si de multe ori da senzatia unui spatiu de meditatie, tipic asiatic. Amenajarea interioara contemporana denota simplitate, subtilitate cat si un design sofisticat dar clar. Bazandu-se foarte mult pe aranjarea culorilor, a formelor si dimensiunilor obiectelor designul interior contemporan ofera o stare de revigoranta.

Design interior Casual

O camera amenajata conform stilului casual este primitoare, calda si confortabila. Cine nu ar vrea sa se simta confortabil in propria casa? Camerele ce dispun de un design interior casual au parte de detalii simple, elemente texturate in tesaturi, elemente moi si mai putin lucioase, elementele de mobilier evitand simetria. Elemente prezente in camera amenajata casual sunt rectangulare sau foarte putin curbate, cu detalii simple, ferestre din tamplarie de termopan sau lemn, etc. Stilulului casual i se incorporeaza de multe ori stilul rustic, cottage, exotic,etc.

Stilul traditional

Acest stil nu cred ca are mare nevoie de descriere, inspirand calmitate si rigoare, cu elemente de design clasice, traditionale. Candelabre clasice, mobilier vechi care pare ca nu mai este la moda de multi ani de zile, camera ar putea fi amenajata incat ar iesi o incapere de invidiat. Tamplaria de lemn sau mobilierul este de cele mai multe ori reprodus, neavand o vechime de zeci sau sute de ani si se foloseste in intregime pentru bucatarii, living sau dormitoare.

Desi exista mult mai multe stiluri de design interior, acestea sunt cele de baza de care oricare designer ar trebui sa fie constient.

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.