Probleme pe piata de imobiliare

piata imobiliaraCriza romaneasca inceputa inca din 2008, continua sa loveasca in mai toate domeniile economice de calibru. Astfel, nici piata de imobiliare nu scapa neatinsa de aceasta criza.Ciudat insa, ar fi faptul ca piata imobiliarelor a inceput sa aiba probleme, cu aproximativ 6 luni inainte de inceperea “oficiala” a crizei economice din Romania.

Sa se fi simtit criza in domeniile economice de anvengura mai repede?

Nu este clar, insa expertii in domeniu spun ca problemele pe piata de imobiliare in Romania, au inceput mai repede decat crizae conomica si se vor termina mai greu decat aceasta.

Suntem la sfarsitul anului 2011 si graficele din domeniu, nu sunt deloc inbucuratoare. Problemele apar peste tot, incepand cu terenurile care au scazut in pret cu 16% fata de anul trecut. Urmeaza casele si vilele construite dupa 1990 care sunt si ele, mai ieftine decat in 2010 cu 10 procente.

In aceste conditii, sa intelegem ca rapoartele pietei imobiliare pe 2011 nu vin cu nimic pozitiv?

Ba da, insa nu am putea spune cat de pozitive pot fi considerate. Unul dintre acestea, ar putea fi faptul ca, spre deosebire de celelalte segmente din imobiliare, singurul care a ramas neatins fata de 2010, ba chiar a crescut in preturi cu aproximativ 1%, este domeniul apartamentelor.

Apoi, un alt aspect ar fi faptul ca pe piata de imobiliare bucuresti s-au inregistrat cresteri in ce tine de numarul total de achizitii. Astfel, dintr-un total de 142 798 de tranzactii efectuate pe piata imobiliara din Romania, 4150 din ele au fost efectuate in Bucuresti.

Nu in ultimul rand, trebuie sa amintim si de Prima casa 4, redeschis cu greu la mijlocul anului, acceptat la inceput doar de BCR si cu schimbari majore. Una din acestea ar fi ca de la noua lansare, garantarea creditelor este suportata doar in proportie de 50% de statul roman, restul revenind bancilor care ofera creditele.

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.