Radiatia Infrarosu Si Panourile Radiante

Expunerea indelungata la radiatia infrarosie este daunatoare sau nu? O intrebare des intalnita de majoritatea distribuitorilor de panouri radiante ce merita un raspuns cat mai clar. Este bine sa stim inca de la bun inceput ca razele infrarosii pot fi benefice organismului dar si daunatoare. Ce reguli trebuie sa respectam si in ce conditii se intampla o proprietate sau alta, vom afla in cele ce urmea.

 Dar mai intai hai sa facem cunostinta cu razele infrarosii. Acestea mai sunt cunoscute in lumea medicala drept „razele vietii” datorita efectelor benefice pe care le au asupra organismului. Bineinteles ca nu putem compara dispozitivele medicale cu un sistem de incalzire cu panouri infrarosii, dar in acelasi timp nu sunt departe ca proprietati. Ca o explicatie mai tehnica putem spune ca lumina infrarosie este o radiatie electromagnetica cu o lungime de unda mai mare decat lumina normala, fiind extinsa de la 0.74 microni pana la 300. Aceasta intindere de lungimi de unda corespunde unei frecvente de aproximativ 1-400 THz si include cele mai multe dintre obiectele emitente de radiatie termica ce au o temperatura apropiata cu cea a unei incaperi. Lumina infrarosie este emisa sau absorbita de molecule atunci cand acestea isi schimba miscarea de rotatie si vibratia.

Foarte important de retinut este faptul ca razele infrarosii cu lungimi de unda de pana la 20 microni sunt benefice pentru santatate. Panourile radiante sunt concepute pentru a emite raze cu lungimi cuprinse intre 4-14 microni deci intr-un segment de siguranta.

Cel mai bun exemplu pe care il putem folosi este Soarele. Asa cum el incalzeste Pamantul, asa si razele infrarosii incalzesc corpurile din imediata apropiere. O mare parte din energia solara este transformata in radiatie infrarosu. Putem observa cel mai bine acest lucru atunci cand stam la umbra. Desi temperatura aerului este aceeasi, totusi noi resimtim o caldura mai mica datorita faptului ca nu mai suntem expusi la razele infrarosii. La fel se intampla si in cazul sistemului de incalzire cu panouri radiante, mai intai sunt incalzite corpurile solide din imediata apropiere care la randul lor incalzesc aerul din jur.

Ca sa mergem si mai departe cu exemplificarile putem sa ne gandim la vizibilitate pe timp de noapte, camerele de supraveghere, comunicatiile fara fir pe distante scurte sau chiar estimarea vremii. Un alt bun exemplu este chiar corpul uman care la o temperatura normala emite raze infrarosii cu o lungime de unda de aproximativ 12 microni. De luat in seama sunt si saunele infrarosu care incalzesc corpul din interior spre exterior, facilitand astfel eliminarea toxinelor intr-un mod mai natural si mai sanatos.

Eficienta unei incalziri cu radiatie infrarosu se face atunci cand lungimea de unda a elementului radiant se potriveste cu caracteristicile de absorbtie ale materialului.

In final putem spune ca razele infrarosii folosite in conditii optime in relatie cu corpul uman nu doar ca nu sunt daunatoare dar chiar faciliteaza buna functionare si chiar vindecare a partilor vatamate. Bineinteles ca razele cu lungimi de unda mari sunt folosite intentionat dar in alte scopuri si fiind daunatoare se iau masuri de protectie speciale.

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.