Resveratrol – un antioxidantul din vinul rosu

Vinul rosu este apreciat inca din antichitate si ca un medicament benefic pentru sanatate in general si pentru aparatul cardiovascular in special. Medicii au initiat cateva studii prin care au incercat sa verifice aceasta ipoteza si au descoperit un compus numit numit resveratrol despre care se crede ca este responsabil de efectele benefice ale vinului rosu.

Resveratrolul este un antioxidant foarte eficient prezent in cantitati mari in coaja strugurilor negrii si un ingredient al multor produse naturiste destinate tratarii unor boli de sange, inima sau ficat.

Resveratrol a intrat in atentia cercetatorilor de cativa ani, drept o posibila explicatie a frecventei reduse a bolilor cardiovasculare in randul francezilor, care au diete relativ bogate in grasimi, dar care sunt renumiti pentru consumul ridicat de vin.

Astazi resveratrolul este promovat si considerat de cercetatori un puternic agent antioxidant, anticancerigen si un fitoestrogen.

Resveratrolul face parte dintr-o clasa de compusi cu efecte antibiotice, componente a sistemului de aparare a plantei impotriva unor boli, in special a unor infectii fungice. Pentru ca acestea sunt mai frecvente in climatele mai reci, strugurii din aceste regiuni au un continut mai ridicat de resveratrol.

Sursele naturale de resveratrol

Desi resveratrolul este prezent si in plante precum eucaliptul, molid, sau alimente ca dudele si alunele, cea mai bogata si importanta sursa naturala de resveratrol o reprezinta strugurii, in special soiurile de struguri rosii destinate obtinerii vinului. Substanta se gaseste in radacini, ramuri, seminte, dar mai ales in coaja boabelor care contine 50 – 100 micrograme la gram.

Compania Calivita a scos pe piata un produs ce contine resveratrol si Conzima Q10 numit Resveratrol Plus.

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.