Sfaturi utile despre deblocarea unei yale inghetate

O problema des intalnita in timpul iernii este blocarea yalelor (butucilor) usilor care sunt in contact direct cu exteriorul unde temperaturile coboara frecvent sub zero grade. Diferenta de temperatura dintre interior si exterior determina aparitia condensului chiar in interiroul butucului, blocand pinii cilindrului. Factorii suplimentari care favorizeaza blocarea yalei la temperaturi scazute sunt: uzura yalei, praful adunat in interiorul butucului cat si uleiul gresit folosit pentru lubrefierea yalei. Inghetul yalelor poate aparea la usi auto, usi metalice, porti metalice s.a.

Ce este de facut?

– verificati daca folositi cheia potrivita!

– nu fortati cheia in niciun fel, riscati sa rupeti cheia in butuc sau sa deteriorati grav butucul yalei.

– atunci cand cheia nu intra pana la capat in butuc sau nu se roteste, incercati sa introduceti si sa scoateti in mod repetat cheia, incercand (cu atentie) sa rotiti cheia stanga-dreapta in butuc. Dupa 2-3 incercari nereusite, incalziti cheia intre palme si tineti degetul mare pe butucul yalei, transferand o parte din caldura degetului, butucului inghetat. Puteti incerca sa suflati in butuc. Incercati sa deschideti yala, repetand de cateva ori pasii precedenti.

– daca yala tot nu se deblocheaza, incercati sa incalziti partea metalica a cheii cu o bricheta (atentie foarte mare sa nu topiti capatul de plastic al cheii – nu este nevoie sa inrositi cheia!! ), introducand imediat cheia in butuc sau incercati sa incalziti cu bricheta capatul cheii (daca aceasta este in totalitate din metal), aceasta fiind introdusa deja in butuc. Atentie, cheia incalzita va poate arde la degete! Folositi o carpa, manusa, carton…, cu care sa apucati cheia!

– in cazul in care butucul nu se deblocheaza, cumparati un spray special pentru deblocarea yalelor auto. Prin pulverizarea in interiorul butucului, acesta descompune gheata si spala interiorul butucului.

* Indiferent de metoda de deblocare, situatia se poate repeta in ziua urmatoare. Preventiv utilizati un spray WD-40 (il gasiti in benzinarii, magazine cu componente auto, bricolaj…), acesta avand in compozitie gaz, alcool, ulei special, substante izolatoare electric si anticondens.

Daca sfaturile prezentate mai sus nu au fost de ajutor, usa fiind in continuare blocata, va recomandam sa apelati la RoServicii, solicitand un lacatus mecanic specializat in deblocari usi si sisteme de inchidere. Tehnicianul va poate ajuta cu deblocarea usii (indiferent de cauza, problema aparuta, model/tip de inchizatoare), poate schimba butucul deteriorat sau va poate recomanda un sistem de inchidere mai performant.

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.