Tipuri de gazduire: UNIX sau Windows

Pe piata de web hosting putem observa la o privire mai atenta ca unii furnizori ofera hosting UNIX iar altii WINDOWS. Daca va intrebati care este diferenta, si care varianta este mai buna pentru site-ul dvs,  va vom raspunde in cateva minute.

Termenii UNIX si Windows se refera, dupa cum probabil v-ati dat deja seama la sistemele de operare instalate pe server. Un sistem de operare (OS) este un software care permite calculatorului sa functioneze si faciliteaza managementul aplicatiilor instalate pe el si accesoriilor conectate. Sunt mari sanse ca atunci cand cititi acest articol sa aveti voi insiva instalat un sistem de operare Windows pe calculatorul de acasa. Acesta este cel mai popular din lume pentru calculatoare personale sau pentru afaceri. Alte sisteme de operare care au castigat popularitate sunt iOS-ul de la Apple si variate forme de Linux. Cu toate acestea trebuie sa tineti minte ca sistemul de operare instalat pe calculatorul de acasa nu are nimic de-a face cu tipul de gazduire web pe care o alegi.  Iata cateva specificatii alte celor doua OS-uri.

UNIX Web Hosting

Majoritatea serverelor web din lume ruleaza una dintre multele variante de UNIX. Sistemul de operare UNIX a fost initial dezvoltat de catre universitati special pentru servere si retelistica, iar multe versiuni au fost create de programatori din diverite tari pentru a fi open source. Cu alte cuvinte codul acestora este disponibil oricarui alt programator care doreste sa dezvolte mai departe acel sistem de operare, sau sa il personalizeze. Cele mai populare forme de UNIX sunt Linux si BDS, iar acestea la randul lor au mai multe variante: Red Hat Linux, Debian, SuSE, sau FreeBSD. Majoritatea acestor versiuni si aproape toate softurile care vin cu ele se pot descarca gratuit sau la un cost deosebit de mic, ceea ce face ca Unix sa fie optiunea cea mai ieftina pentru un web host. Ieftin pentru gazde, inseamna, sa nu uitam, si ieftin pentru utilizatorul final, asadar, sanse sunt, ca pentru gazduire web pe UNIX sa platiti mai putin. Platformele de hosting pe UNIX sunt sonsiderate stabile, sigure, puternice si rapide. Daca vreti sa pdezvoltati un site nou, majoritatea aplicatiilor de programare web se pot realiza cu software disponibil pentru UNIX. Termenul de gazduire UNIX, a devenit generic pentru orice platforma derivata din cea originala.

Windows Web Hosting

Cei de la Microsoft nu s-au culcat pe o ureche, ci au conceput propriul lor sisteme de operare pentru servere: Windows Server 2003. Acesta este un produs care se comercializeaza, deci necesita ca operatorul ca cumpere software-ul pentru a il putea folosi. Acesta lucrui rezulta adesea in costuir de web hosting mai mari. Windows-ul este facut pentru a fi usor de inteles si folosit de catre utilizatori, dar este mai putin stabil sau puternic decat UNIX-ul in aria retelelor. Cateva limbase se programare web care functioneaza doar pe platforma Windows sunt  ASP, ASP.NET, si ColdFusion precum si Microsoft SQL Server sau programele de baze de date care folosesc Microsoft Access. In ciuda dezavantajelor de care va spuneam, aceste limbaje de programare sunt foarte populare si multe site-uri si aplicatii sun facute in acestea. Daca intentia ta este sa iti faci un astfel de site, vei avea nevoie de un server Windows pentru gazduire web.

Poti pentru pana la urma mult timp incercant sa inveti despre diferite aspecte ale web hopstingului, insa daca nu intenrionezi sa iti deschisi o firma in acest domeniu, atunci aceasta informatie este suficent pentru a-ti face o idee de ce ai nevoie. Mai ramane sa cauti un furnizor potrivit si sa iei o decizie.

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.