Ziua de black friday (vinerea neagra)

De cativa ani a devenit un mic obicei si in Romania ca de vinerea neagra sau black friday cum zice americanul, sa aruncam preturile la cosul de gunoi. Anul trecut a fost o adevarata isterie in Romania cu vinerea neagra si asta nu ca ar fi stat romanii peste noapte prin magazine sa nu piarda reducerile de dimineata si doar ca au picat serverele. Vinerea neagra in Romania a fost doar in mediul online pentru ca marile lanturi de magazine din offline nu au dorit sa faca vreo promotie pentru ca ei ar avea promotii tot timpul anului nu doar intr-o vineri. Trist dar se pare managerii romani de la marile lanturi de magazine inca mai  merg pe principiul anilor 90 din Romani << Cumperi sau pleci>>. Dar am avut ocazia sa ne delectam cu reduceri la marile magazine online gen: Emag, Koyos, Evomag si PcGarage care au oferit reduceri de pana la 90 % la unele produse de pe stoc. Cel mai castigat din aceasta afacere se pare ca a fost Emag care pana la ora pranzului terminase stocul de produse si pe langa asta au picat si serverele. Se pare ca romanii intrati in magazin au uitat sa mai plece si nu au mai avut loc pe banda serverului de la Emag.

Dar ce este vinerea neagra ( black friday ) ?

Conceptul de vinerea neagra ( black friday) a aparut in SUA mai exact in Philadelphia si caracteriza aglomeratia de pe sosele de dupa Ziua Recunostintei ( cam cum e la noi in fiecare zi ).

Vinerea neagra ( black friday ) este defapt ziua cand se da startul la reducerile pentru perioada sarbatorilor de iarna dar efectul psihologic este atat de mare incat lumea efectiv se calca in picioare pentru a prinde un produs cat de mic la un pret mai special.

Alte semnificatii ale cuvantului black friday

Termenul de black friday a mai fost folosit si in timpul crizei financiare din 1869 cand majoritatea burselor de marfuri si de actiuni au cazut din cauza unei bule finaciare care tot crestea de ceva ani de zile. Impactul pentru tarile dezvoltate a fost major pentru ca s-a extins din SUA pana in Europa. Termenul a ramas in amintirea investitorilor ca vinerea neagra de la ziua cand au inceput sa pice indicii si nu s-au mai oprit. Dar pe vremea aceea nu avea nici o treaba cu shoppingul sau picatul serverelor prin Romania.

In domeniul contabil al magazinelor reprezinta un lucru bun deoarece reprezinta perioada cand trec pe profit pentru prima data in an si continua exercitiul contabil pe profit pana la sfarsitul anului. Prin anii 80 a circulat aceasta teorie ca retailarii ar merge pe pierdere tot anul din cauza cererii scazute si singura perioada cand exercitiul financiar trece pe profit fiind din luna Noiembrie.  In contabilitate termenul de negru inseamna profit sau plus in opus cu rosu care inseamna minus sau pierdere.

In 2012 vinerea neagra este anuntata pe data de 23 noiembrie si printre magazine care deja si-au anuntat participarea se numara: libraria Elefant.ro, Emag.ro, Flanco, MediaGalaxy, Evomag si Watchshop. Dar timpul nu este pierdut si speram sa mai apara si alte magazine care sa participe.

 

Lasa un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.