Pescuit

Diferente intre lansete si undite

Atat lansetele cat si unditele sunt unelte de pescuit si pot servi cu succes aceluiasi scop. Pana nu demult o undita din trestie sau bat de alun ori pur si simplu o creanga putin elastica sau o nuia, cu pluta de cocean si fir subtire de nailon si cu ceva plumb, reprezenta cea mai raspandita unealta de pescuit. Bineinteles ca si lansetele se foloseau la pescuit insa nu asa de des precum unditele. De multe ori in vacantele de vara sau in concediu pescuitul a fost pentru multi dintre noi o activitate de recreere daca nu ceva mai mult decat atat.

Pescuitul pentru multi reprezinta o pasiune sau chiar un stil de viata. Mai mult pescuitul este practicat cu multa responsabilitate ca si sport. Pasiunea pentru aceasta activitate a dus se pare la evolutia rapida a uneltelor de pescuit. Daca inainte cu un deceniu articolele de pescuit erau mai simple si nu atat de diversificate, astazi putem alege de exemplu cu usurinta o lanseta telescopica, o lanseta pentru crap sau una pentru rapitor. De asemenea o undita de fibra sau una de carbon pot fi la indemana oricui. Firele puse la dispozitia pescarilor sunt disponile intr-o gama variata de marimi sau materiale (nailon, textile sau silicon).

Chiar si in zilele  noastre unditele totusi raman mai limitate decat lansetele. Si cand afirm acest lucru pot sa ma refer strict la faptul ca firul nu poate fi mai mult decat dublul lungimii sale. Astfel daca vom alege o undita de 3 metri nu vom putea pescui la o distanta mai mare de 6 metri. In cazul lansetelor datorita posibilitatii utilizarii mulinetelor putem avea la dispozitie chiar si peste 100 metri de fir. Acest fapt ne permite pescuitul la o distanta de pana la 100 metri chiar daca acest lucru nu prea poate fi cu putinta decat in cazuri de exceptie. Putin dintre noi vor putea sa arunce firul la o distanta asa de mare.

Un alt avantaj major posibil in cazul lensetei este acela ca ne poate facilita manevre de “obosire” a pestelui datorita mulinetei. Aceasta este prevazuta cu un sistem ce permite pestelui, fir ca mai apoi pescarul sa poata mulina cu usurinta tragand gradual pestele la mal. Dimensiunile foarte mari sunt cu putinta datorita materialelor performante din care sunt confectionate. Carbonul de exemplu permite o greutate de 50 grame la o lanseta de multe ori mai mare de 6 metri. De asemenea lansetele mai pot fi confectionate din fibra si de asemenea pot fi manuite cu usurinta din cauza greutatii scazute.

Asadar, diferenta majora intre lansete si undite este aceea ca unditele nu pot permit montarea mulinetelor ca in cazul lansetelor. Bineinteles ca putem pescui foarte bine cu o undita intr-un iaz sau o balta special amenajata atat de pe mal cat si din barca. In schimb daca locul unde mergem pentru pescuit este un lac mare unde malurila sunt destul de departate unul fata de celalat, lanseta pare sa fie o solutie mai buna. Firul lung in cazul lansetei este dirijat spre varful aceteia prin intermediul unor inele pozitionate din loc in loc pe toata suprafata acesteia. De la cel mai mare spre baza si pana la cel mai mic spre varf aceste inele favorizeaza alunecarea cu usurinta a firului de nailon spre directia propusa.

Inca un aspect care face diferenta este acela ca undita nu dispune de inele. In cazul acesteia firul este legat de varful ei de cele mai multe ori folosindu-se nodul pescaresc. Trebuie amintit ca si unditele pot fi atat din fibra cat si din carbon. Chiar si in cazul lor greutatea  scade semnificativ datorita fibrei ori a carbonului, sporind manevrabilitatea. Multi dintre pescari prefera unditele atunci cand destinatia de pescuit este una modesta iar soiul de peste nu presupune o abordare speciala. Unditele spre deosebire de lansete pot fi mai usor de transportat sau de asamblat. De asemenea utilizarea lor nu presupune  anume tehnici pe care esti obligat sa le cunosti pentru a le putea folosi cu  succes. Fie ca esti pescar amator sau profesionist o undita poate fi o unealta de pescuit perfecta in ambele cazuri.

http://www.2u2me.ro/137-articole-pescuit

Sign up for our Newsletter and
stay informed