Indiferent ca este spatioasa, mica, la parter sau la etaj, intr-un bloc de locuinte sau independenta, casa ramane intotdeauna refugiul primar. Pentru a amenaja propriul regat, cinci idei ecologice trebuie studiate, nu numai pentru a avea o locuinta sanatoasa, dar mai ales, pentru a putea creste copiii cu principii sanatoase, iar oaspetii sa cunoasca armonia si bunul exemplu.
Aer si pamant, respectiv ferestrele si pavimentul, acestea sunt elemente esentiale ale locuintei si de aceea trebuie ingrijite. Tocaria ferestrelor este bine sa fie certificata de un document care atesta faptul ca este produsa din materiale reciclate, precum lemnul, metalul, carton, aluminiu sau plastic. Avantajul consta in faptul ca impiedica trecerea curentilor de aer si, mai ales, absorb si reflecta caldura solara, deci este perfecta pentru un ambient cald si primitor.
Pentru paviment insa, se poate alege bambusul sau pluta. Ambele sunt elemente izolante, protejeaza de zgomote si sunt foarte rezistente la umiditate. Pentru cei care nu au de gand sa schimbe pavimentul, in comert sunt disponibile optime mochete realizate din materiale ecologice precum plasticul sau fibrele organice.
A treia idee pentru a amenaja locuinta in mod ecologic: foloseste lemnul ca pe un imperativ pentru mobilier sau orice suport in care se poate utiliza, precum veioze, rafturi si altele. Verifica daca lemnul este certificat de catre FSC, adica Forest Stewardship Council, aceasta fiind o asociatie ecologista formata din experti de prima mana din toata lumea, printre care membrii ai Green Peace, tehnicieni silvici etc. Acest certificat asigura ca lemnul ales nu este distructiv si este de cea mai buna calitate.
O modalitate optima pentru a amenaja casa in maniera ecologica, este aceea de a achizitiona mobila uzata, disponibila in magazine de anticariat caracteristice. Pentru a nu aduce daune copacilor, pentru a salva padurile sau pentru a ne distra, putem face noi insine mici piese de mobilier. Aceasta idee este optima pentru cei care detin abilitati practice, deoarece unele piese au nevoie de reparatii sau de o modernizare a aspectului si in plus, la acestea se poate conferi o nota personalizata.
O solutie curajoasa, in fine, consta in… nemobilare! Poate parea o alegere extrema, si totusi este o tehnica Feng-Shui sau Space Clearing, care are mult succes in noul mileniu. Ambientul fara mobilier prevede un stil de viata in care superfluul nu trebuie sa se substituie necesarului, fiind vorba de un stil adevarat si profund care ne ajuta sa traim spatiul in totalitatea sa.
In orice caz, indiferent ca se alege un material sau altul sau ca nu se recurge la nici o mobila, dorinta de a amenaja locuinta in maniera ecologica este proprie maturitatii si responsabilitatii celor care vor sa faca ceva pentru salvarea mediului inconjurator.