Omul evolueaza si odata cu el si lucrurile ce il inconjoara. Tehnologia avanseaza mai repede ca niciodata si chiar daca uneori o privim cu scepticism, de fiecare data ne uimeste.
Asa s-a intamplat si cu sistemele de incalzire. Am avansat de la lemenele pe foc, la sobe si instalatii pe gaz pana la actualele solutii electrice. In ultimii ani insa se promoveaza ideea de incalzire cu raze infrarosii. Poate pentru ca este un mod natural de a ne incalzi, poate pentru ca este mai sanatoasa sau pur si simplu mai economica.
Astfel au aparut sistemele cu panouri radiante. Acestea sunt elemente de incalzire ce functioneaza pe baza de curent electric si emit raze infrarosii. Acestea din urma au rolul de a incalzi corpurile pe care le ating.
Dar cum functioneaza un sistem cu panouri radiante? Asa cum Soarele incalzeste Pamantul, la fel si panourile radiante incalzesc corpurile din imediata apropiere. Razele infrarosii incalzesc intr-un mod natural si sanatos elementele cu care iau contact. Fata de sistemele clasice cu ajutorul carora se incalzea mai intai aerul si apoi corpurile din incapere, panourile radiante merg direct catre sursa rece, incalzind-o. Senzatia de cald apare astfel mai repede iar efortul necesar este mult mai mic. Rezulta un proces mai curat si mai economic.
Dar este oare aceasta expunere permanenta la radiatii daunatoare? Bineinteles ca nu. Altfel nu ar mai fi avut un succes atat de mare pe piata vest-europeana si probabil ar fi fost si interezisa vanzarea.
Razele infrarosii sunt cunoscute in lumea medicala ca “razele vietii” pentru efectele lor benefice asupra sanatatii. Razele cu lungimi de unda de pana la 20 microni sunt benefice pentru santate, iar infrarosiile emise de panourile radiante sunt raze cu lungimi de unda intre 4-20 microni.
Printre efectele pozitive asupra sanatatii putem enumera: eficientizarea activității fiziologice la nivel celular și reglarea echilibrului termodinamic al organismelor vii, scăderea rigidității articulațiilor și ameliorarea spasmelor musculare, creșterea fluxului de sânge și a cantității de oxigen la țesuturile deteriorate facilitând astfel reparația acestora.
Sistemele cu panouri radiante au avansat foarte mult de la primele modele. Putem gasi astazi panouri radiante cu grosimi de 1-3cm, solutii pentru bai si bucatarii cu suport pentru prosop, panouri din sticla sau marmura pentru un design mai pretentios si chiar panouri cu o proiectare a razelor mult mai profunda pentru spatii exterioare ca terase, balcoane, etc.
Perioada de inceput a trecut pentru panourile radiante. Ele sunt deja comercializate in numar foarte mare in toata lumea si se pare ca au un real succes. Nu vom stii daca vor rezista sau nu, daca vor inlocui partial sau total centralele termice. Stim insa cu siguranta ca puterea electrica este una din cele mai curate forme de energie si extrem de promovata in momentul actual. Asa ca daca nu vor reusi pe cont propriu, panourile radiante au in spate o sustinere foarte puternica, industria energiei electrice.