Istorie

Regatul Unit al Marii Britanii – Informatii generale

Regatul unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord este compus din Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de nord si a fost format, in prima faza, in anul 1707, atunci cand Anglia si Scotia s-au unit si din punct de vedere legal (a fost adaptata Legea Uniunii). Cele 2 state erau deja conduse de o singura dinastie, cea a Stuartilor inca din anul 1603, iar Legea Uniunii a fost adoptata sub conducerea Annei (1707-1714), care nu era nimeni altcineva decat fiica lui Iacob al II-lea (1685-1689).

La momentul respectiv, titulatura oficiala a uniunii era Regatul Marii Britanii, insa ea a fost schimbata aproximativ 100 de ani mai tarziu, atunci cand parlamentul britanic a schimbat titulatura, cu ocazia adoptarii Legii Uniunii din 1800, in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei.

Din punct de vedere politic, Regatul Unit este o monarhie constitutionala, insa paradoxal, nu are o constitutie. Marea Britanie este condusa, la nivel teoretic cel putin, de catre familia regala, insa in practica, familia regala are mai mult atributii ceremoniale.  Din punct de vedere politic, cea mai mare putere o are seful guvernului, adica primul ministru, care este totodata si responsabil in camera inferioara a Parlamentului, adica in fata Camerei Comunelor.

La momentul actual, capul familiei suverane este Elisabeta a II-a (nascuta in 1926) iar primul ministru, omul cu cea mai mare putere in stat, este David Cameron. Acesta conduce Anglia din 11 mai 2010 si este cunoscut ca fiind cel de-al doilea cel mai tanar prim ministru din istorie (43 de ani).

Limba oficiala a Regatului Unit la Marii Britanii este engleza. Totusi, in unele parti ale regatului mai sunt vorbite si scotiana si irlandeza, impreuna cu unele dialecte regionale. Capitala oficiala este Londra, care este totodata si capitala Angliei. De ce Londra si nu alt oras din Regat? Pentru ca este orasul cu pozitionarea cea mai favorabila pentru dezvoltare: este de-alungul fluviului navigabil Tamisa (navigabil pana in amonte de Londra), este cel mai mare din Regat, factori extrem de importanti pentru o capitala.

 

Related posts
Istorie

Gangsteri de Succes

Sign up for our Newsletter and
stay informed