Ciorba de pui este un preparat traditional prezent in mai toate restaurantele Vest si Est Europene, si surprinzator chiar si in bucataria asiatica. Multitudinea de feluri in care se poate prepara aceasta ciorba a transformat-o intr-un fel de mancare iubit atat pentru calitatile sale benefice asupra organismului, cat si datorita aromei si usurintei sale de preparare.
O forma traditionala romaneasca a acestui preparat este ciorba de pui cu taietei de casa, servita de obicei la ora pranzului inaintea felului principal si nelipsita de pe mesele festive. Daca inca ai nelamuriri in legatura cu modul de preparare a ciorbei de pui cu taietei, aceasta este forma simplificata pe care o poti pregati chiar daca nu ai o experienta bogata in bucatarie.
Ingredientele de care ai nevoie sunt: 1 pui intreg de 1-1,5 kg, 2 cepe de marime mijlocie, 1-2 ardei grasi, 2 rosii proaspete, 2-3 cartofi de marime medie, 1-2 morcovi de marime medie, o legatura de patrunjel pentru aspect si ornare la final, 2 frunze de dafin, bors acru Cimbrisor aproximativ jumatate de litru, o lingura de sare, albitura 200 grame, taitei de casa aproximativ 300 de grame.
Urmeaza acesti pasi si vei fi surprins de bunatatea acestui fel de mancare pe care il poti savura cel mai bine in familie. Incepe prin a spala si taia puiul in bucati medii. Pune bucatile de carne intr-o cratita de 4-5 litrii si toarna apa pana cand aceasta se acopera. Pune totul la fiert la foc mic. Separat, taie ceapa ardeiul gras si rosiile marunt, si pregateste frunza de dafin. Atunci cand carnea incepe sa fiarba, arunca spuma specifica si adauga apa daca este nevoie. La jumatatea procesului de fierbere adauga legumele taiate si frunza de dafin. Acum pune in ciorba si morcovul taiat marunt, ardeiul gras, cartofii taiati cubulete si albitura. Lasa totul din nou sa fiarba la foc mic 40-45 de minute.
Dupa aceasta perioada, atunci cand atat carnea cat si legumele sunt aproape pregatite de servire, nu uita sa adaugi borsul si sa lasi ciorba sa mai fiarba 5-10 minute. La final, taie marunt patrunjelul si o ceapa. Ciorba o potrivesti cu sare si piper, adaugi patrunjelul si ceapa, stinge focul si lasa ciorba aproximativ 20 de minute pentru a se patrunde toate aromele. Inainte de a o servi fierbe, scurge si clateste cu apa rece taiteii si unge-I cu putin ulei rafinat.
Taiteii se adauga in farfurie cand servesti ciorba deoarece atunci cand ii fierbi impreuna cu aceasta, ei se inmoaie prea mult si dau un aspect neplacut ciorbei a doua zi. II poti pastra reci la frigider. Ofera-le invitatiilor tai optiunea de a servi ciorba de pui cu taietei si cu smantana grasa. In sumar, dificultatea preparatului este mica, timpul de pregatire este de 30 de minute iar timpul total de preparare este de 90 de minute. Pofta buna!