Sanatate

5 motive să porți aparat dentar

pexels-andrea-piacquadio-774866

Aparatele dentare sunt folosite pentru a îndrepta dinții strâmbi, pentru a alinia maxilarul superior și inferior, pentru a îmbunătăți estetică zâmbetului și a feței, dar și pentru a ameliora presiunea asupra articulațiilor mandibulare.

Dinții pot fi îndreptați la orice vârstă. Rezultatele ideale pot fi obținute la majoritatea copiilor, dar și la adulți.  Știai că mulți adulți aleg aparatul dentar pentru a obține un zâmbet de invidiat? Dacă încă nu ești sigur că ai avea nevoie de un tratament ortodontic, simptomele care pot indica faptul că ai nevoie de aparat dentar includ:

 1. dinți vizibil strâmbați sau înghesuiți
 2. dificultăți în folosirea aței dentare și periajul dinților strâmbați
 3. mușcarea frecventă a limbii
 4. mușcătură necorespunzătoare
 5. dificultăți de pronunțare a anumitor sunete datorită poziției limbii sub dinți
 6. stres sau oboseală pe linia maxilarului după mestecarea alimentelor

Aparatele dentare sunt realizate din metal, ceramică sau alte materiale. Tipul de aparat dentar recomandat de ortodont va depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta sau tipul de mușcătură. Aparatele dentare sunt personalizate și adaptate la nevoile fiecărei persoane.

Aparatele dentare clasice sunt realizate din suporturi metalice care sunt lipite individual de fiecare dinte. Un arc de sârmă pune presiune pe dinți și pe linia maxilarului, iar inelele elastice conectează arcul la suporturi. Arcul este ajustat periodic, pe măsură ce dinții se deplasează încet în locul dorit, iar benzile elastice sunt schimbate la întâlnirile cu ortodontul. Alte tipuri de aparate dentare includ:

 1. aparate  ceramice, care sunt mai puțin vizibile
 2. aparate dentare linguale, care sunt așezate complet în spatele dinților
 3. aparate dentare mobile

Pe lângă dinții drepți și un zâmbet fantastic, tratamentul ortodontic are o mulțime de alte beneficii care sunt extrem de importante. Am pregătit o listă cu cele mai importante motive care te vor convinge să porți aparat dentar.

 1. Vei avea mai multă încredere în tine.

Îți ascunzi zâmbetul? Zâmbești foarte rar pentru că nu consideri că ai o dantură frumoasă?

Utilizând aparatul dentar, dinții pot fi mutați într-o poziție mai dreaptă și mai normală, oferindu-ți o mai mare încredere în a zâmbi, făcându-te să te simți mai bine. În plus, îți poate oferi un succes mai mare în carieră și viața personală.

 1. Aparatul dentar reprezintă o soluție eficientă 

Unii oameni își doresc acel zâmbet perfect într-un timp extrem de scurt și apelează astfel la fațete sau coroane dentare. Însă această soluție este una dăunătoare pentru dinți.

Cu un aparat dentar, dinții pot fi mutați mai ușor în poziții mai bune, oferindu-ți un zâmbet mai drept și mai natural. O soluție rapidă nu este neapărat cel mai bun răspuns pentru ceva ce îți dorești să dureze pentru tot restul vieții.

 1. Dinți și gingii mai sănătoase

Dinții strâmbați și supraaglomerați pot face dificilă spălarea și folosirea aței dentare, ceea ce la rândul său duce la probleme cu cariile dentare și boli ale gingiilor.

Prin tratamentul aparatului dentar și îndreptarea dinților, periajul și folosirea atei dentare devin mult mai ușoare și vei beneficia de dinți și gingii mai sănătoase.

 1. Gata cu respirația urât mirositoare

Când dinții sunt înghesuiți și aliniați greșit, placa este adesea dificil de îndepărtat, iar alimentele prinse în zone dificil de curățat pot începe să se descompună și să favorizeze halena.

Prin îndreptarea dinților, curățarea devine mult mai ușoară, placa și resturile alimentare pot fi îndepărtate și vei avea mereu o respirație proaspătă.

 1. Aparatul dentar nu este unul extrem de costisitor

Prețul unui aparat dentar este unul variabil, în funcție de preferințele tale. Dacă îți dorești ceva nu foarte vizibil, atunci costurile vor crește, însă dacă nu te deranjează aspectul estetic, aparatul dentar metalic este unul extrem de eficient și foarte accesibil. În plus, costul aparatelor dentare poate fi adesea mai mic decât o mulțime de lucrări cosmetice dentare.

Îndepărtarea aparatului dentar va fi cu siguranță o ușurare, dar nu înseamnă că tratamentul ortodontic este terminat. Medicul ortodont te va sfătui să porți o gutieră pentru menținerea dinților în poziție corectă. Aceasta este un dispozitiv personalizat, care împiedică dinții să se deplaseze înapoi în pozițiile lor inițiale.

Gutiera trebuie purtată tot timpul sau doar noaptea, în funcție de specificațiile medicului ortodont. În orice caz,  toate acestea vor merita având în vedere că vei obține un zâmbet perfect. 

Related posts
MedicinaSanatate

Implante dentare: 5 lucruri pe care trebuie să le știi

MedicinaSanatate

Care sunt cele mai cautate si de calitate modele de aparate auditive de pe piata? Afla acum

Sanatate

Mastopexia: Operatia care îți poate schimba viaţa

SanatateSuplimente si Vitamine

Detoxifierea cu zeolit activat: functioneaza sau este doar un mit?

Sign up for our Newsletter and
stay informed

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *