Pentru casa

Becuri cu LED sau tuburi fluorescente?

Tuburile fluorescente au fost utilizate ani la rand. Acestea s-au dovedit in mod constant a fi extrem de economice si responsabile de producerea de iluminare necesara in mediile publice si cele de munca. Cu toate acestea, in ultimii ani, o noua forma de iluminare ocupa prim-planul: becurile cu LED. Atat tuburile fluorescente cat si becurile cu LED au avantajele si dezavantaje, insa ultima forma de iluminare pare a fi castigatoare in ochii consumatorilor.

Sa analizam aceasta situatie si sa determinam de ce trebuie sa alegi LED-urile in defavoarea tuburilor fluorescente!

Cum functioneaza becurile cu LED?

Pentru a explora avantajele becurilor cu LED in fata tuburilor fluorescente, trebuie sa intelegem sistemul de functionare al amandurora. Modul in care acestea sunt proiectate si felul in care functioneaza produc aceste aspect positive si/sau negative.

  • Tuburile fluorescente sunt alacatuite dintr-un tub de sticla lung ce contine mici accesorii metalice amplasate la fiecare capat, pe unde patrunde energia electrica. In interiorul tubului de stical este o cantitate mica de magneziu si un gaz inert, de obice argon.
  • Becuri cu led: light emitting diode. Spre deosebire the celelalte doua surse de lumina, LED-urile nu contin nici un fel de filament sau gaz. In schimb, intregul bec este format dintr-un material numit semiconductor. Acest material este solid in natura sa, ceea ce face ca LED-ul sa fie un pic mai durabil. Atunci cand energia electrica este trecuta prin materialul semiconductor, electronii din interior incep sa vajaie si sa elibereze energie sub forma de lumina vizibila.

Iata cateva avantaje ale becurilor cu LED:

  1. Pretul pe termen lung. Chiar daca pretul unui bec cu LED este mai mare decat tubul fluorescent, acesta ne ajuta sa economisim multa energie pe termen lung. In timp ce becurile incandescente rezista intre 800 si 1500 de ore, si tuburile fluorescente in jur the 10.000 de ore, becurile LED pot rezista aproximativ 60.000 de ore. Asadar, poti face multe economii pe termen lung deoarece nu vei fi nevoit sa faci prea multe substitutii pe termen lung.
  2. Impactul asupra mediului: Prin natura lor, tuburile fluorescente contin o cantitate mica de mercur. Pe de alta parte, LED-urile pot fi folosite in siguranta si nu contin nici un fel de material otravitor, usurand astfel treaba utilizatorilor. Mai mult decat atat, acestea nu contribuie in nici un fel la poluarea mediului. Ganditi-va, daca ajungeti sa inhalati orice cantitate mica de mercur, puteti suferi numeroase complicatii.
  3. Zgomotul: Tuburile Fluorescente sunt cunoscute pentru zgomotul pe care il produc, mai ales atunci cand sunt utilizate pentru mult timp. Au tendinta sa emita zgomote intermitente. Considerand faptul ca acestea sunt folosite in multe birouri si locuri de munca, ele pot distrage atentia utilizatorilor. Aceasta problema nu este intalnita in cazul becurilor cu LED, deoarece acestea functioneaza in mod silentios si nu produc nici un fel de zgomot enervant.
  4. Mentenanta: Timpul petrecut schimband becurile incandescente, mai ales in cladirile mari, poate fi contra-productiv. Datorita duratei mari de functionare a becului cu LED, numarul schimbarilor poate fi redus considerabil.
Related posts
CUMPARATURIPentru casa

Care sunt principalele obiecte sanitare de care ai nevoie in baie?

CUMPARATURIPentru casa

Prinde reducerile la sanitare Grohe si alege din sute de produse de renume

CASA SI FAMILIECUMPARATURIPentru casa

Dispenser sapun de cea mai buna calitate: unde il gasesti si cum il alegi

CUMPARATURIPentru casa

Intampina noul an cu un model deosebit de mobila dormitor!

Sign up for our Newsletter and
stay informed