Conform legii, fiecare comerciant trebuie sa aiba casa de marcat, indiferent ce vinde. Exista si o serie de exceptii, cum ar fi unele profesii liberale, care nu au nevoie de casa de marcat. In rest, daca te adresezi persoanelor fizice, ai, fara doar si poate nevoie de casa de marcat. Bazandu-ne pe informatiile pe care le-am gasit aici , am stabilit cateva detalii importante pe care trebuie sa le stii atunci cand achizitionezi o casa de marcat.
- Din 2016 este obligatoriu sa detii casa de marcat cu jurnal electronic, in detrimentul variantelor clasice, cu role jurnal pe suport de hartie. Astfel, chiar daca ai deja o casa de marcat, este foarte probabil sa mai ai nevoie de una. Pentru inceput doar marii contribuabili vor fi obligati sa detina o astfel de casa de marcat, urmand contribuabilii mijlocii si intr-un final cei mici.
- Neconformarea la lege se amendeaza serios, cu nu mai putin de 9000 de lei. In conditiile in care o casa de marcat poate sa fie achizitionata cu 400 de lei din magazine precum Primacasademarcat.ro, cu siguranta riscul nu merita. Pe langa amenda, firmele care nu se supun legii risca inclusiv suspendarea.
- Noile case de marcat trebuie sa fie conectate in mod obligatoriu la sistemul national de supraveghere si monitorizare.
Cum te asiguri ca achizitionezi cea mai buna casa de marcat?
Inainte de a achizitiona o astfel de casa, este bine sa te asiguri ca firma de la care cumperi este acreditata. De cele mai multe ori, service-ul si garantia caselor de marcat sunt asigurate chiar de catre vanzator, asadar, trebuie luat in considerare si acest aspect.
Pe langa modificarile privind casele de marcat, institutiile statului au facut modificari si in ceea ce priveste continutul bonului fiscal. Astfel, in cazul in care beneficiarul serviciului vandut este o persoana juridica, comerciantul are obligatia sa introduca pe bonul fiscal codul acestuia de inregistrare.
Cine nu are nevoie de casa de marcat?
Contribuabilii care nu au nevoie de casa de marcat sunt cei care exercita profesii liberale, prin intermediul unui PFA. Atentie insa, exista doar 40 de exceptii in acest sens. Profesiile de masa, arhitect, consultant fiscal, contabil, mediator sau farmacist sunt scutite de la o astfel de achizitie.