Medicina

Celulele stem, medicina viitorului

banca celule stemDe cativa ani buni, cercetatorii au descoperit faptul ca celulele stem sunt responsabile cu crearea celorlalte celule si implicit organe ale organismului nostru. Acest lucru se intampla cel mai evident, in momentul in care pruncul se afla in stare embrionare. Prima si singura celula se divide in alte celule, moment in care celulele stem trec la crearea celorlalte celule si pe rand, a tuturor organelor corpului omenesc.

De cand s-au facut aceste descoperiri, cercetatorii din domeniu au incercat sa vada daca nu cumva, cu ajutorul acestor celule stem, nu se pot oare vindeca persoane de anumite afectiuni.

Astfel, dupa ani de cercetari, acestia au ajuns sa “arunce” ipoteze, care dintre care mai indraznete. Dintre acestea, putem aminti de cercetatorii care afirma ca prin prelucrarea celulelor stem si folosirea lor adecvata, se pot vindeca bali ca Parkinson, diabet sau chiar si cancer.

Printre alte presupuneri din domeniu, amintim si de acelea cum ca celulele stem se pot folosi pentru regenerarea tesuturilor si organelor moarte din corpul omenesc. Daca aceasta ar fi o descoperire plauzibila, realizabila si ar putea fi pusa in practica, ne putem astepta la un apogeu, la o perioada de varf a medicinei si a descoperirilor care ar putea vindeca milioane de bolnavi din aceasta lume.

O recoltare de celule stem, se poate face de exemplu la nastere, de pe cordonul ombilical al copilului. Recoltarea se poate face numai intr-un centru specializat, asistata de doctori specialisti in astfel de recoltari.

Trebuie de stiut si ca aceste celule pot fi pastrate intr-o banca celule stem, pe o perioada foarte indelungata, pentru a fi folosite la un momentdat, in cazul unei boli pe care celulele stem ar putea-o vindeca.

Eu personal, sfatuiesc toate mamele ca atunci cand nasc, sa recolteze celule stem din cordonul ombilical al bebelusului. Avand in vedere ca recoltarea celulelor stem se face in perfecta siguranta, ca nu exista nici un risc pentru ea si pentru copil si ca nu are nimic de pierdut, mama ar trebui sa se gandeasca serios la acest lucru care la un moment dat, i-ar putea putea salva viata propriului copil.

Bineinteles, “pierderea” o constutuie poate doar costul recoltarii si bineinteles, transportul si depozitarea celulelor intr-o banca de celule stem, insa daca e sa va ganditi la modul cum inainteaza descoperirile in medicina si la faptul ca la un moment dat, ati fi in stare sa platiti 1000 de recoltari sa va salvati viata copilului, va ve-ti da seama ca o recoltare nu mai reprezinta deloc o pierdere.

Related posts
MedicinaSanatate

Implante dentare: 5 lucruri pe care trebuie să le știi

MedicinaSanatate

Care sunt cele mai cautate si de calitate modele de aparate auditive de pe piata? Afla acum

Medicina

Ce este o artroscopie ?

Medicina

Cum protejeaza pielea organismul uman. Despre rolul barierei cutanate

Sign up for our Newsletter and
stay informed