Pentru casa

CRITERII IN ALEGEREA APARATULUI DE AER CONDITIONAT

Confortul termic se referă la ceva mai mult decât temperatura aerului. El reprezintă un prag fiziologic ce uşurează buna funcţionare a organismului uman şi depinde de nivelul de umiditate al aerului, de viteza lui, de intensitatea luminii, vârsta şi sexul ocupanţilor, chiar şi de nivelul zgomotului şi, bineînţeles, de temperatură.  Se referă la răcirea, încălzirea, dezumidificarea, ventilaţia şi dezinfecţia aerului, adică la funcţiile aparatelor de climatizare.

Criterii importante în alegerea aparatului

Pentru un confort termic optim, pasul cel mai important este alegerea capacităţii aparatului, exprimată prin unitatea BTU. Majoritatea firmelor producătoare vă vor recomanda aparatul potrivit în funcţie de suprafaţa camerei. Dar cum dumneavoastră cu siguranţă nu vă doriţi să răciţi pardoseala, ci întregul volum de aer conditionat din cameră, este bine să luaţi în considerare şi înălţimea spaţiului. Oricum, în linii mari, pentru o încăpere cu suprafaţa cuprinsă între 15 şi 25 mp este potrivit un aparat de 9.000 BTU/h (1 BTU = 0,252 kcal/h), pentru 25 – 45 mp – un aparat cu capacitatea de 12.000 sau 14.000 BTU/h, pentru 45 – 60 mp – unul de 18.000 BTU/h, şi tot aşa până la aparatele foarte puternice de 24.000 BTU/h. Pentru o locuinţă, cel mai potrivit este modelul SPLIT, cu două unităţi, interioară şi exterioară. Acest tip de aparat este foarte flexibil şi uşor de utilizat (mai ales în ceea ce priveşte alegerea poziţiei de instalare). În plus, unitatea interioară este foarte silenţioasă şi, cum a doua unitate se află în exterior, zgomotul este redus la minimum.
Dacă doriţi un randament maxim, puteţi opta pentru tehnologia INVERTER, pentru că o astfel de unitate îşi modifică propria capacitate de răcire/încălzire astfel încât la pornire debitul de aer conditionat este mult mai mare, iar pe măsură ce se atinge temperatura dorită, acesta scade. Avantajele sunt evidente: consumul de energie este mult mai mic, temperatura dorită este atinsă mult mai repede şi este păstrată constantă, deci se evită pornirea şi oprirea repetată a aparatului.
Dacă veţi folosi aparatul şi pentru încălzire, e foarte importantă temperatura exterioară minimă la care aparatul poate funcţiona, care poate ajunge până la -10 grade Celsius.
Alegerea modelului depinde de posibilităţile lui de montare şi, bineînţeles, de dimensiuni. Există modele care se pot instala în partea de jos a peretelui sau în plafon, dar cel mai obişnuit loc este pe perete, în partea de sus, întrucât aerul cald e mai uşor decât cel rece şi întotdeauna se ridică. E bine să luaţi în considerare şi funcţiunea spaţiului şi locurile obişnuite de stat, pentru a evita disconfortul creat de curenţii de aer.  Soluţia poziţionării aparatului cu o capacitate mai mare într-un hol, în speranţa că va face faţă încăperilor adiacente, nu este recomandată din mai multe motive, cel mai important fiind legat chiar de confort şi sănătate: temperatura în acel spaţiu va fi tot timpul mult mai mică sau mult mai mare, aceste variaţii termice fiind foarte dăunătoare organismului.

Related posts
CUMPARATURIPentru casa

Care sunt principalele obiecte sanitare de care ai nevoie in baie?

CUMPARATURIPentru casa

Prinde reducerile la sanitare Grohe si alege din sute de produse de renume

CASA SI FAMILIECUMPARATURIPentru casa

Dispenser sapun de cea mai buna calitate: unde il gasesti si cum il alegi

CUMPARATURIPentru casa

Intampina noul an cu un model deosebit de mobila dormitor!

Sign up for our Newsletter and
stay informed