Training

Dezvoltarea personala depinde numai de tine

dezvoltarea personalaDezvoltarea personala este un domeniu de o importanta uriasa pentru orice om, o adevarata stiinta a succesului, care ar trebui sa fie studiata in fiecare unitate de invatamant (gradinita, clasele primare, gimnaziu, liceu, facultate). Dar, cu toate ca acest domeniu nu este inclus in programa scolara a invatamantului de stat (in unele tari, apare in scolile particulare), exista multi oameni in ziua de azi care au aflat de universul fascinant al dezvoltarii personale. In ciuda acestei popularitati, putini oameni sunt in stare sa spuna ce inseamna exact sintagma „dezvoltarea personala„.

Pentru a o defini, voi atrage atentia asupra faptului ca sensul acestei notiuni este cuprins chiar in expresia care il denumeste. Este vorba asadar despre o evolutie personala, despre o imbunatatire – din toate punctele de vedere – a propriei persoane, despre o dezvoltare pe toate planurile a fiecarui om, prin propriile sale eforturi.

Trebuie accentuat faptul ca aceasta evolutie se realizeaza prin eforturile proprii ale fiecaruia – si aceasta este singura modalitate de auto-dezvoltare -, deoarece multi oameni nerealizati au impresia ca nu sunt in stare sa devina oameni de succes si asteapta ca sa vina altcineva sa le rezolve problemele si sa depuna efortul de imbunatatire in locul lor. Aceasta impresie este cat se poate de falsa, deoarece singurul in masura sa preia controlul asupra vietii tale – si sa-ti creeze un viitor extraordinar – esti tu insuti.

Puterea de a-ti crea un viitor excelent din toate punctele de vedere se afla chiar in tine (este vorba de puterea gandului) si asteapta ca tu sa te trezesti si sa o folosesti. Numai tu esti capabil sa-ti stapanesti emotiile si sa le folosesti in avantajul tau, pentru a scapa de temeri si de obiceiurile daunatoare pe care le ai, dar si pentru a obtine cat mai repede obiectivele pe care ti le-ai propus. Tot ce pot face altii este sa iti arate felul in care te poti dezvolta, dar ei nu pot „munci” in locul tau. Tu trebuie sa depui efortul necesar pentru a te autodisciplina, pentru a-ti crea obiceiuri folositoare, care sa te ajute in realizarea telurilor tale, si nu sa-ti puna piedici.

Brian Tracy, renumitul expert in dezvoltare personala si profesionala (pentru cei interesati, sunt foarte multe carti de dezvoltare personala scrise de Brian Tracy, traduse in romana, disponibile la diverse edituri), a remarcat ca una dintre trasaturile care ii deosebesc pe oamenii de succes de cei nerealizati se refera la controlul asupra vietii lor. Astfel, toti oamenii de succes au o localizare interna a controlului, in timp ce aceia care nu au reusit au o localizare externa a controlului. Aceasta inseamna ca cei care au succes simt ca succesul (sau aparitia esecului) depinde numai de ei, ca toate realizarile stau numai in puterea lor, ca ei sunt singurii in stare sa-si controleze destinul si traiectoria viitorului lor. Ei atrag in mod constient succesul (folosind Legea Atractiei).

Pe de alta parte insa, oamenii mediocri – adica cei lipsiti de succes si de realizari importante – simt ca altii le controleaza destinul, ca realizarile lor sunt determinate de alti oameni si ca ei nu sunt capabili de reusita. Pentru a deveni un om de succes, trebuie neaparat sa constientizezi faptul ca numai tu esti responsabil de viata ta si ca succesul depinde numai de tine.

Related posts
Training

Integro Team Building este solutia pentru construirea unei echipe

Sign up for our Newsletter and
stay informed